2024. április 20., szombat

Vučić: Semmiféle határmódosítási térképet nem láttam

A szerb köztársasági elnök a vakcinabeszerzésről is beszélt

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök ma este a B92 Fokus című műsorának vendége volt, ahol Oliver Jakšić műsorvezető kérdéseire válaszolt.

A beszélgetés fő témájául az a non-paper dokument szolgált, amely először a horvát Jutarnji listben jelent meg, és arról szólt, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, valamint Aleksandar Vučić közös erővel azon dolgoznak, hogy átrajzolják a régió határvonalait. A Jutarnji list szlovéniai forrásokra is hivatkozott írásában, ezek szerint Janez Janša miniszterelnök már Brüsszelbe vitte a tervet az EU elé. A szlovén miniszerelnök tagadta az állításokat.

Vučić a beszélgetést azzal kezdte, hogy semmiféle határmódosítási térképet nem látott, nem tud ennek létezéséről, melyek szerint a boszniai Szerb Köztársaság Szerbia részévé válna, Koszovó többségében albánok lakta területéről pedig hajlandó lemondani Szerbia. A köztársasági elnök azt mondta, vannak, akik azon dolgoznak, hogy destabilizálják a régiót, holott Szerbiának most éppen csöndre és stabilitásra van szüksége. Vučić szerint az ország fejlődése gyorsabb és jobb, mint a környező országoké, ez pedig zavar egyeseket.

„Felelős ország vagyunk, nem fogunk összetűzésbe kerülni senkivel. De mindent meg fogunk tenni a határon túl élő honfitársaink érdekében” – mondta. Hozzátette még, hogy folytatni kell a Koszovó kapcsán felmerülő kérdések tárgyalását az EU jelenléte mellett, de szerinte ebben a párbeszédben az EU nem tud segíteni, ugyanakkor az ország kötelessége, hogy dolgozzon Belgrád és Pristina jó kapcsolatán.

Az interjúban Aleksandar Vučić a vackinabeszerzésről is beszélt. Elmondta, hogy a Pfizer illetve a kínai Sinopharm védőoltásai óraműpontossággal érkeznek, de ugyanez nem mondható el a COVAX-rendszer vakcináiról. A szerb elnök szerint Szerbiának továbbra is az európai utat kell követnie, továbbra is együtt akar működni az EU-val, de ebben az esetben ki kell mondani az igazságot, miszerint a COVAX-rendszerből nem annyi védőoltás érkezett, amennyit a szerződés magába foglalt. A Torlak Intézet terveiről  annyit mondott, hogy a régió egyik legjobb oltóanyaggyártó központjává alakítják majd.

Vučić szerint elképzelhető, hogy az elkövetkező öt évben ugyanattól a gyógyszergyártótól más és más vakcinát kell majd felvennünk, mert a vírus még sokáig velünk lesz, az immunizáción pedig az életünk, a munkánk és a gazdaságunk múlik majd. A Szerbia 2025 elnevezésű programmal az ország azon dolgozik, hogy minden állampolgára, főleg a magas képzettségűek, akik külföldre vándoroltak, visszatérjenek és tapasztalataikat itt kamatoztassák.