2024. április 19., péntek

FRISSÍTETT – Fókuszban a terrorelhárítás

Terroristáktól védték meg a verseci gyógyszergyárat a „dandárok” az Odgovor 2021 hadgyakorlaton - A műveletet az államfő is megtekintette

Ma délelőtt tartották az Odgovor 2021 elnevezésű hadgyakorlatot az Orešac és a Pasuljanske livade gyakorlótereken. Az eseményen jelen volt Aleksandar Vučić köztársasági elnök, Ana Brnabić miniszterelnök, és Aleksandar Vulin belügyminiszter is.

A gyakorlatban közel 1.500 katona és rendőr vesz részt a hadseregtől, a légierőtől és légvédelemtől, a 72. különleges műveleti brigádtól, a 63. ejtőernyős brigádtól, a csendőrségtől, a terrorizmusellenes egységtől és a Belügyminisztérium helikopteres egységétől. A hadgyakorlat első részében azt mutatták be, ahogyan egy terrorista csoport megtámadt egy verseci gyógyszeripari létesítményt. A Belügyminisztérium Különleges Műveleti Dandárjának a terrorellenes egységgel és a légierővel együttműködve azt a feladatot kapták, hogy semmisítsék meg a terrorista csoportot és engedjék szabadon a túszokat.

A hadgyakorlat első részében az Orešac hadtéren azt mutatták be, ahogyan egy terroristatámadást hárítanak el. A gyakorlat a szárazföldön és a vízen egyaránt zajlott. A második felében a Pasuljanske llivada elnevezésű gyakorlótéren egy igazi háborús körülményben kellett helytállniuk a katonaság embereinek, amelyben tankokat és légierőt egyaránt alkalmaztak.

A gyakorlatot követően Vučić elmondta: büszke arra, amit a hadtéren látott, és büszkék lehetünk Szerbi katonaságára és rendőrségére. Emellett azt is bebizonyították, hogy e két testület nagyon jól tud együtt működni.

Az államfő hozzátette, hogy a mai napon azt is felmérhették, hogy mekkora beruházásra van még szükség ezen a téren. Ahogyan fogalmazott, leginkább a korszerűsítésre kell hangsúlyt fektetni. Emlékeztetett arra is, hogy a héten, Újvidéken Ana Brnabić kormányfő több száz lakást adott át katonai családoknak.