2024. április 20., szombat

Büntetés helyett támogatás?

Kétmillió dináros állami támogatásban részesült az ország legnagyobb környezetszennyező vállalata

Kétmillió eurós állami támogatásban részesült a Zijin Copper Serbia társaság, holott rekordnak számító eredményeket könyvelhettek el a réz és az arany termelésében – írja a 021.rs. A hírportál beszámol arról is, hogy mióta a kínai társaság átvette a Bor Bányászati és Fémöntöde működtetését, 500 személyt alkalmazott, és újabb, 408 millió dináros beruházásokat jelentettek be.

A társaságnál az alkalmazottak átlagfizetése meghaladja a 94 ezer dinárt, mégis kaptak segítséget az államtól. A nem szelektív támogatási rendszer ugyanis jogosulttá tette őket arra, hogy két előleget is megkaphassanak. A gazdaságnak nyújtott állami támogatás céljából nyitott, úgynevezett Covid-számláról munkásokként 15.450 dinárt fizettek ki a társaságnak – tudta meg az istmedia.rs portál.

Az állami támogatásnak köszönhetően a mintegy 5500 dolgozót foglalkoztató Zijin Copper-nek kifizetik a következő két előleget is, ami azt jelenti, hogy az állam összesen több mint kétmillió euróval segíti a vállalatot.

Igor Radošević, a Szabadság és Igazság Párt politikusa szerint a Zijin Copper vállalatnak köszönhetően Bor lett a legszennyezettebb város Szerbiában, ennek következményeit Románia és Bulgária polgárai is érzik. „Szerbia az egyetlen olyan ország, amelynek kormánya kétmillió eurót adott a legnagyobb szennyezést kibocsátó vállalatnak. A cég büntetés helyett támogatásban részesült a koronavírus-járvány miatt” – mutatott rá Radošević a FoNet hírportálnak adott nyilatkozatában. 

Elmondása szerint a járvány ellenére a vállalat rekordnak számító üzleti tevékenységet valósított meg a termelésben, de mégsem volt hajlandó az óriási profitot a környezetvédelmi előírások betartására fordítani.