2024. április 25., csütörtök

Kutyakérdés, nehéz kérdés

Körzeti szinten tervezik megoldani a kóbor kutyák befogását

A napokban Zentán portyázott a nagykikindai Zoohigiénia Közvállalat „kutyapecér” csapata. Ők azok, akik a terepjáró dzsipjük után vontatott, kerekeken guruló, a befogott kóbor kutyák elszállítására alkalmas, bokszokkal felszerelt utánfutót húzatnak. Ha meglátnak az utcán egy kóbor ebet, lekapják az utánfutóról a hosszú nyélre szerelt, nagy lukú, merítőhálóra hasonlító fogóeszközt, és megpróbálják elkapni a gazdátlanul grasszáló négylábúakat.

Valahogy így, a fentebb leírtakhoz hasonló módon zajlik ma a közterületeken a járókelőkre potenciális veszélyt jelentő gazdátlan, bár az is lehet, hogy gazdával rendelkező, de valamilyen oknál fogva elkóborolt ebek befogása, ami valamikor a városi sintér dolga volt. A zentai önkormányzat költségvetését terheli a nagykikindai, kutyabefogással foglalkozó közvállalat által nyújtott szolgáltatás.

Annak idején, amikor 2013-ban a zentai községi képviselő-testület rendeletet hozott a Zentai Kommunális-Lakásgazdálkodási Közvállalat megalapításáról, az alapítói dokumentumban a vállalat tevékenységei között külön pontban meghatározták a szerencsétlenül megfogalmazott zoológiai tevékenységet (zoológia = állattan, az állatok rendszerezésével, állatfajok és közösségeik megismerésével foglalkozó tudomány).

A kommunális közvállalat zoológiai tevékenységébe tartozik „az elhagyott és elveszett állatok – kutyák és macskák begyűjtése, ellátása, állatorvosi gondozása és elhelyezése jószágmenhelyeken”. A kommunális vállalat azonban hét év után sem tud eleget tenni a rendeletben és a szerbiai törvényben foglaltaknak. Amint azt Slavnić Ákos, a kommunális közvállalat igazgatója elmondta, a kóbor állatok befogását és menhelyen történő elhelyezését szigorú, minden részletre kiterjedő törvényes előírás szabályozza. Az ilyen munka végzéséhez licenccel rendelkező állatorvostól kezdve egész csapat embert kellene foglalkoztatni, nem beszélve a megfelelő infrastruktúráról.

Zenta község területén nincs kialakított, az önkormányzat által fenntartott, üzemeltetett állatmenhely. Annak idején elképzelés, terv szintjén szó volt arról, hogy amennyiben lehetőség lesz rá, akkor a víztisztító körzetében kiépítenek egy állatmenhelyet, befogadóközpontot. Ez a dolog azonban megrekedt az elképzelés szintjén.

Vásár jelenleg nincs, de a kóbor kutyák maradtak

Vásár jelenleg nincs, de a kóbor kutyák maradtak

A kutyamenhely kialakításának elsődleges akadálya a magas fenntartási költségben keresendő. A kutyakérdés kapcsán a községi közigazgatás vezetőjétől annyit sikerült megtudni, hogy körzeti szinten (Zenta még mindig az Észak-bánáti körzethez tartozik) próbálnak megoldást találni az égető problémára. A körzetvezető támogatásával ugyanis elindult egy kezdeményezés, amelynek végső célja a kóborkutya-kérdés körzeti szinten való megnyugtató rendezése. Az Észak-bánáti körzet kisebb községei, mint amilyen Zenta is, önerőből nem képesek tartósan rendezni a kutyakérdést. Ezért az összefogásban látják a megoldást, a nagykikindai körzeti állatbefogadó menhely költségeit közösen fedeznék a körzethez tartozó községek.

Jelen pillanatban Zentán, amennyiben a községi kommunális felügyelő úgy ítéli meg, vagy a polgárok részéről érkeznek bejelentések a kóbor ebek garázdálkodásáról, kerékpárosok és járókelők zaklatásáról, ne adj’ isten kutyatámadásokról, abban az esetben értesítik a nagykikindai Zoohigiénia Közvállalatot, és optimális esetben néhány napon belül kijönnek Zentára, és intézkednek.