2024. március 28., csütörtök

Többszintű vidékfejlesztés

Fókuszban a termelők és a hagyományos rendezvényeket szervező egyesületek

A szabadkai városi képviselő-testület április elsején megtartott ülésén fogadta el az önkormányzat mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikájának megvalósítását támogató intézkedési programot. A program három támogatási formát irányoz elő, amely már jól ismert a termelők és a hagyományos rendezvények szervezői előtt. A programról Bognár Pásztor Hajnalka, a városi tanács mezőgazdasági ügyekkel foglalkozó tagja nyilatkozott lapunknak.

– A Mezőgazdasági Minisztérium elfogadta Szabadka Város mezőgazdasági és vidékfejlesztési intézkedési programját, amit ezt követően a városi képviselő-testület is jóvá hagyott. A program három támogatási formát foglal magában. Támogatjuk a mezőgazdasági területek talajminőségének kivizsgálását, a civil szervezetek hagyományos rendezvényeinek megtartását, illetve az ügyviteli bankoknál felvett hitelek kamattámogatása is szerepel a programban. A három intézkedésre összesen hétmillió dinárt irányoztak elő Szabadka Város költségvetésében – fogalmazott Bognár Pásztor Hajnalka.

A talajanalízissel kapcsolatban beszélgetőpartnerünk elmondta, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

– A talajanalízisnek kétféle pozitív hatása van; a gazdák egyrészt pénzt spórolnak meg, mivel csak a szükséges mennyiségű műtrágyát, illetve istállótrágyát kell felhasználniuk, másrészt a hozamra is jótékonyan hat ki, mivel annak egyik feltétele az optimális tápanyagellátás. Korábban bizonytalanok voltak a termelők, fenntartásokkal fogadták ezt a lehetőséget, de ma már a gazdák maguk is igénylik a talajanalízist. Ezen támogatási forma elsősorban a kis és közepes nagyságú területeken gazdálkodókat célozza meg, mivel a piacon próbálnak boldogulni, és mindenre oda kell figyelniük. Az állami földterületek bérlőinek kötelező elvégezniük a talajanalízist, mivel ez szerepel a bérleti szerződésükben is – mondta Bognár Pásztor Hajnalka.

A kamattámogatás elsősorban azok számára bír nagy jelentőséggel, akiknek gondot okoz, hogy önerőből megvásárolják a termeléshez szükséges alapanyagokat, mint például a vetőmagot, műtrágyát, vagy a különféle permetszereket.

– Egy-egy termelő legfeljebb ötszázezer dinárt igényelhet. 2018-ban, októberben írtuk ki ezt a pályázatunkat, és az előirányzott összegnek csupán alacsony százalékát tudtuk felhasználni, mivel akkor már kifele haladtunk az évből, de 2019-ben, mivel már márciusban kiírtuk, több mint nyolcvan százalékos volt a kihasználtság. A termelőknek a felvett hitelek után csupán egyszázalékos kamatot kell fizetniük a bankoknak, a fennmaradó 3–4 százalékot a titkárság közvetlenül az adott pénzintézetnek juttatja el. A pályázat addig lesz nyitott, amíg a rendelkezésünkre álló eszközök el nem fogynak. Mivel a termelők el vannak adósodva, különösen a viszontagságos 2020-as évet követően, feltételezzük, hogy az idén is nagy lesz az érdeklődés erre a támogatási formára – nyilatkozta a tanácstag.

A kistelepülések számára fontos rendezvényeket is támogatják – Képünk a ludasi Fokhagymafesztiválon készült

A kistelepülések számára fontos rendezvényeket is támogatják – Képünk a ludasi Fokhagymafesztiválon készült

A harmadik támogatási formát a civil szervezetek vehetik igénybe rendezvények megszervezésére.

– A titkárságunk olyan szabadkai egyesületeket támogat, amelyek hagyományos rendezvényeket, a vidékfejlesztésre fókuszáló eseményeket, például falunapokat, szüreti napokat szerveznek. Tavaly 18 egyesület jelentkezett, és közülük csupán egy egyesület nem teljesítette a feltételeket. Fontos hangsúlyozni, hogy csak azok az egyesületek jelentkezhetnek, amelyek székhelye Szabadkán van – fogalmazott Bognár Pásztor Hajnalka, akitől azt is megtudtuk, hogy a beérkezett pályázatok elbírálását követően szerződést kötnek a sikeres pályázókkal, akik az elnyert összeget a rendezvényük sikeres megtartása után kapják meg.