2024. március 29., péntek

Fát ültettek a nagykövetek

Nagybecskereken megkezdődött az idei Zöld Szerbia kampány

A Zöld Szerbia kampány keretében tegnap Nagybecskereken, a helyi önkormányzat képviselőivel közös faültetési akción vett részt Ruth Stewart, Ausztrália és Hjung-csan Cso, a Koreai Köztársaság belgrádi nagykövete. A vendégeket a nagybecskereki városházán fogadták az önkormányzat és a körzet vezetői.

A Béga-menti város volt az első helyszíne az idei kampánynak, amelynek során – akár csak tavaly – tíz szerbiai várost ölelnek majd fel. Az akció nem véletlenül indult Közép-Bánátból, amely Európa legkevésbé fásított területe. Az egykori nagybecskereki sörgyár utcájában piros díszszilvafákat ültettek el.

– Kevés olyan város van, amely egyszerre két nagykövetet is vendégül láthat, akik úgy döntöttek, hogy a fásítást, a Zöld Szerbiát hirdessék. Városunkban ezen a téren az idén már számos akció volt, kezdve az ingyenes facsemeték osztásától, a közös faültetéseken való részvételig a környezetvédő egyesületekkel. Ugyanakkor köszönettel tartozunk a környezetvédelmi minisztériumnak a Putnikovo lakótelepen levő park felújítására nyújtott támogatásáért – nyilatkozott Saša Santovac, Nagybecskerek alpolgármestere.

Ruth Stewart, Ausztrália belgrádi nagykövete először látogatott Nagybecskerekre.

– Úgy gondolom, hogy Ausztrália és Vajdaság között nagy a hasonlóság. Mindkettőt a sík vidékek jellemzik, amelyeken nagyon fontos szerepe van a növényzetnek. Országomban is hasonló faültetési kampányokat szervezünk. Ezért nagyon örülök annak, hogy részt vehetek a Zöld Szerbia projektumban, mert tudjuk, hogy a globális éghajlati változások miatt ebben együtt kell rész vennünk, annak érdekében, hogy jobb élethelyet és jobb munkafeltételeket biztosítsunk – mondta Ruth Stewart nagykövet.

A Koreai Köztársaság képviseletének szoros kapcsolata van a becskereki önkormányzattal. Ugyanis, néhány éve a város ipari övezetében dolgozik a koreai Essex speciális dróthuzalokat gyártó üzem.

– Koreának sajnos van tapasztalata az erdők irtása tekintetében, amely a Japán megszállás, illetve a koreai háború idején zajlott. Megállapítottuk, hogy az erdősítés fontos és elsőbbséget érdemel, ezért rövid idő alatt fásítottuk a kiirtott erdőket. Most egy másik – globális szintű – problémával állunk szemben. A fásítás létszükséglet a nemzetközi közösség számára – hangsúlyozta Hjung-csan Cso, a Koreai Köztársaság belgrádi nagykövete.

A Zöld Szerbia fásítási akcióját több társaság és pénzintézet, valamint a tartományi kormány is támogatta.