2024. április 18., csütörtök

Tizenkét előadás versenyben

Jubilál a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja – A megnyitó hétfőn lesz a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban

Hétfőn, április 19-én kezdődik a jubileumi, 70. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja. Ennek során a résztvevő teátrumok a székhelyükön mutatják be a programban szereplő előadásokat. Egy hét alatt, vagyis április 19-e és 26-a között nyolc felnőtt-, és négy gyermekeknek szóló produkciót láthat a közönség.

A rendezvény megnyitójának és az ezt kísérő programoknak a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház ad otthont. A megnyitó előtt, 17.30-kor bemutatják a rendezvény hetvenéves történetéről szóló kiadványt, amely Dejan Penčić Poljanski és Goran Ibrajter szerkesztésében jelent meg. A könyv szerkesztőivel Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója, a Vajdasági Hivatásos Színházak Közösségének elnöke és dr. Zoran Đerić, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója beszélgetnek. A fesztivál megnyitójára 18.30-tól kerül sor, majd 19 órától Peter Weiss Mockinpott úr kínjai és meggyógyíttatása című produkciót követhetjük figyelemmel a helyi társulat előadásában.

Kedden, április 20-án 12 órától Đorđe Lebović Semper idem című művét tűzik műsorra a Zombori Népszínházban. Szerdán, április 21-én 11 órakor a Szabadkai Gyermekszínház A három testőr című, szerb nyelvű gyermekelőadását tekinthetik meg, majd 19 órakor a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Gusztáv a hibás mindenért című produkciójára kerül sor. Csütörtökön, április 22-én 11 órakor a Szabadkai Gyermekszínház A színháznak szeretettel című szerb nyelvű előadására válthatnak jegyet. A program 18 órától a szabadkai Népszínház szerb társulatának Radnička hronika című produkciójával folytatódik. Pénteken, április 23-án 19.30-tól az újvidéki Szerb Nemzeti Színház társulata Ivo Andrić Travnička hronika című művét tűzi műsorra. Szombaton, április 24-én Nagybecskerek és Újvidék ad otthont a fesztiválnak. A nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban 11 órától a Divljožder című, szerb nyelvű bábjátékot követhetik figyelemmel. Később, 19 órától Lev Tolsztoj Anna Karenina című művének színpadi adaptációját láthatják az Újvidéki Színház tolmácsolásában.

Vasárnap, április 25-én 11 órától a verseci Sterija Népszínház Milivoje Mladenović Nemušti jezik című gyermekelőadására, majd 19 órától Csehov Ványa bácsijára, vagyis a helyi társulat és a Belgrádi Hartefakt Alap koprodukciójára kerül sor. Hétfőn, április 26-án, 18 órától kerül sor a díjátadóra a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban, és 19 órától Olja Đorđević rendező Zaljubljivanje című szerzői projektumát mutatják be az újvidéki Ifjúsági Színház előadásában.