2024. március 29., péntek

A szűk család kíséri Fülöp herceget végső útjára

A járványügyi intézkedéseknek megfelelően, csak a szűk családi kör fog részt venni Fülöp edinburghi herceg temetésén.  

II. Erzsébet királynő férje életének századik évében hunyt el, múlt pénteken a windsori kastélyban. A hercegtől ugyanitt vesznek majd végső búcsút.

Az udvar közleményéből kiderül, hogy a brit kormány jelenleg érvényes előírásai legfeljebb 30 személy gyülekezését teszik lehetővé, továbbá hozzátették, hogy maga a herceg is így kívánta: a kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítette előnyben.

A még tegnap ismertetett menetrend alapján Fülöp herceg koporsóját egy átalakított régi zöld Land Rover szállítja majd a kastélytól nem messze lévő Szent György-kápolnához. A Rovert – a királynő kivételével – a herceg legközelebbi családtagjai kísérik a kápolnához, ahol majd mindannyiuknak maszkot kell viselniük, s eleget kell tenniük az egymás közötti távolságtartásra vonatkozó járványügyi előírásoknak.

A királynő egyik udvarhölgye kíséretében a királyi család hivatalos autójával, egy Bentley-vel érkezik a szertartás helyszínére és a kápolnában egyedül, a többi családtagtól távol foglal helyet. A szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága vezeti le.

Fülöpöt a kívánsága szerint a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardensben temetik majd el.