2024. március 19., kedd

A távoktatás fonákja

A felmérések szerint a Nyugat-Balkánon a diákok egy évvel elmaradtak a várt szinttől

Kétségtelen, hogy alacsonyabb eredményeket érnek el a nyolcadikosok a záróvizsgán, ez várhatóan világtendencia lesz – véli Kovács Cerović Tünde, a belgrádi Filológiai Kar nyugalmazott tanára. A szakember azt is megjegyzte, hogy a Nyugat-Balkánon a diákok egy éve megrekedtek ugyanazon a szinten.

Az Egyesült Államokban és az Európában végzett kutatások előzetes eredményei azt mutatják, hogy a mostani generáció sokkal gyengébb eredményeket ért el, mint ez előző generáció – mondta a professzor az N1 televíziónak. Nemzetközi szervezetek szerint a gyerekek mindenütt lemaradnak az oktatásban, a Nyugat-Balkánon pedig csaknem egy évig vagy kilenc hónapig kimaradtak az iskolából, ezért fontos, hogy a rendszer a záróvizsgáig komolyan vegye ezt – tette hozzá.

A Filozófiai Kar doktori hallgatóinak kvalitatív kutatása azt mutatja, hogy mind a tanárok, mind a gyerekek és a szülők iszonyatosan nagy erőfeszítést tettek. Látható volt, hogy a tanárok ilyen típusú terhelése felesleges, ha a rendszer segíthet nekik – mutatott rá Kovács Cerović Tünde.