2024. április 25., csütörtök

Újra sztrájkolnak a Fiat munkásai

A kragujevaci Fiat gyár munkásai, akik közel két hónappal ezelőtt leállították az előállítást és sztrájkba kezdtek, bejelentették, hogy április 24-én újra tiltakoznak a városi közgyűlés előtt, ahol ismét felvetik kérésüket a szerb kormánynak, azért, hogy mielőbb rendezzék nézeteltéréseiket az alkalmazottak és a munkáltatók között.

A munkavállalók azt kérik, hogy állítsák vissza a régi fizetésüket, amelyet 2021. január 1-ig folyósítottak a számukra.

A sztrájkbizottság elnöke, Zoran Miljković a FoNet-nek elmondta, hogy erről Nikola Dašić polgármesterrel is beszéltek, aki ígéretet tett, hogy továbbítsa a kérést Ana Brnabić miniszterelnöknek, s hozzátette, hogy várható segítség. Azt is elmondta, nyilvánvaló, addig nem adják fel a sztrájkot, amíg követeléseiket nem teljesítik. Ezért lenne jó, ha a kormány a lehető leghamarabb beavatkozna a vitába, és segítene annak megoldásában.

Miljković a dolgozók fizetése kapcsán részletezte, hogy a jelenlegi, csak egy kevéssel haladja meg a minimálbért, s emiatt rendkívül nehéz számukra a túlélés, főként ott, ahol valamilyen hitelt is törlesztenek.

Állítása szerint a fizetések az év kezdete óta tovább csökkentek, ami tovább nehezítette a helyzetet a 90 alkalmazottat számláló gyárban.

A gyár éves költségvetése mindössze 30 ezer euró, s a sztrájkolók csak azt kérik, hogy adják vissza nekik azt, amit elvettek tőlük.