2024. április 24., szerda

Megalakult a Tartományi Foglalkoztatási Tanács

Időszakos szaktestületként alakult meg pénteken Újvidéken a Tartományi Foglalkoztatási Tanács, hogy véleményt alkosson és ajánlásokat továbbítson Vajdaság AT Kormányának a foglalkoztatási tervekre és tevékenységre vonatkozóan. Az újvidéki Edukációs Központban megtartott alakuló ülésen Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár elnökölt. Az új testület tagságát a tartományi kormány tagjai, a szakszervezetek képviselői és mindazok a mérvadó szociális partnerek alkotják, melyek a tartományi foglalkoztatási szolgálattal együtt a munkahelyek megőrzését és az újak létrehozását célzó tevékenységet egyengetik. Elsősorban a lakosság veszélyeztetett, sérülékeny, nehezebben munkához jutó kategóriáira összpontosítanak.

– A 2021-re vonatkozó foglalkoztatási akcióterv, melyet ma fogadtunk el, 42 millió dinárt irányoz elő a tartomány területén esedékes foglalkoztatásserkentő intézkedésekre. Ide tartoznak az önfoglalkoztatási programok, a munkanélküliek elhelyezése és a közmunkák – ismertette egyebek között Ivanišević, hozzáfűzve, hogy a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság foglalkoztatási pályázatai május elején jelennek meg. Az az elképzelés, hogy mindazok, akik e kiírások segítségével indítanak vállalkozást, később a titkárság más nyilvános felhívásaira is jelentkezzenek, és ezzel fejlesszék a vállalkozói szellemet, ami szintén a munkahelyek megőrzését szolgálja.

Snežana Sedlar, a Tartományi Foglalkoztatási Hivatal igazgatója örömmel állapította meg, hogy egyre élénkebb az együttműködésük a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkársággal és a többi szociális partnerrel. Mint közölte, a 2021 és 2026 közötti időszakra vonatkozó országos stratégiának megfelelő tartományi foglalkoztatási terv kidolgozásában a foglalkoztatási szolgálat is tevékenyen részt vett. A program alapcélul jelöli meg a munkanélküliségi ráta csökkentését. Sedlar arról is szólt, hogy pillanatnyilag a vajdasági foglalkoztatási szolgálat 12 pályázatára lehet jelentkezni.