2024. április 18., csütörtök

Rakéták a termőföldek védelmére

A Fuška gora-i radarállomás mellett automatizálják a számosi és a bajsai központokat is

Tekintse meg a témához kapcsolódó GALÉRIÁT is. 

Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár Jugoslav Nikolić, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet igazgatójának jelenlétében 760 jégvédelmi rakétát adott át a Fruška gora-i radarközpont számára a vajdasági termőföldek védelmére.

A titkár kiemelte, a tartományi mezőgazdasági titkárság a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézettel közösen valósítja meg ezeket az intézkedéseket. Az idén 30 millió dinárt fordítottak a jégeső elleni védelem rendszerének megerősítésére annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelők haszonnövényei biztonságban legyenek.

Hétszázhatvan rakétát kapott a Fuška gora-i radarállomás (Fotó: Ótos András)

Hétszázhatvan rakétát kapott a Fuška gora-i radarállomás (Fotó: Ótos András)

– A természeti csapások elleni védekezés mindig is fontos téma a titkárság számára. Az utóbbi időben egyre szeszélyesebb az időjárás, ezért titkárságunk évek óta intenzíven dolgozik a jégvédelmi rendszer fejlesztésén. A beszerzett rakétákat a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet a szükségletekkel összhangban fogja szétosztani a Vajdaság területén lévő három radarközpont között. A felmérések szerint ekkora mennyiségű jégvédelmi rakéta mellett minimálisra csökkenthetők a jégverés okozta károk – mondta Božić.

A titkár kiemelte, a tartományi kormány támogatásával a Fuška gora-i radarállomást korszerű és automatizált jégelhárító rakétarendszerrel szerelték fel. Hozzátette még, hogy folyamatban van a számosi és a bajsai radarközpontok automatizálása is.

Jugoslav Nikolić megerősítette, hogy a tartományi kormány minden évben jelentős támogatást nyújt Vajdaság radarközpontjainak a jégvédelmi rendszer biztonságosabb és hatékonyabb működése érdekében.

– Szerbia a tartományi kormánnyal közösen három módon segíti a jégvédelmet. Az első módja a jégvédelmi rendszer alkalmazása, a második a jégvédelmi hálókra szánt támogatások, a harmadik pedig a biztosítások támogatása – hangsúlyozta Nikolić, aki szerint a főként tavasszal és nyár folyamán előforduló pusztító viharok ellen az egyedüli védelmet a jégelhárító rakéták jelentik.