2024. április 25., csütörtök

Új inkubátort kapott a gyermekkórház

A négy inkubátor egyikét, amelyet az UNICEF a szerbiai egészségügyi intézményeknek ajándékoz, ma adták át a Vajdasági Gyermek- és Ifjúságvédelmi Intézetének – írja a 021 hírportál.

Jelena Antić, az intézet igazgatója vette át a készüléket. Emlékeztetett rá, hogy tavaly is kaptak már egyet, ami nagyban hozzájárult a kórház kapacitásának növekedéséhez. Arra is kitért, hogy az UNICEF által nem csak új eszközökhöz jutottak, hanem dolgozóik a szervezetnek köszönhetően szakképesítéseken is részt vehettek.

Dejana Kostadinova, az UNICEF szerbiai igazgatónője elmondta, hogy mivel gyakran jönnek koraszülöttek a világra, rendkívül fontos ezeknek az egységeknek a megléte a szülészeteken.

Az UNICEF Szerbiában eddig 37 millió dinárt osztott ki az újszülöttek megsegítése céljából, és csak a mostani kampány alatt 10 milliót sikerült összegyűjteniük.

Kostadinova elárulta, hogy ebből az összegből 4 inkubátort, 2 reanimációs asztalt és egy hőszabályzó rendszert sikerült beszerezniük, melyeket Újvidék, Niš, Kragujevac és Belgrád gyermekgyógyászati intézményeiben osztanak majd ki.

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár azt taglalta, hogy az UNICEF és Szerbia mögött milyen hosszú és tartalmas kapcsolat áll, amit mi sem bizonyít jobban, mint a gyermekek egészségvédelmével kapcsolatos számos sikeres projektum.

Bejelentette Szerbia és az UNICEF új projektjeit a gyermekek immunizálásával kapcsolatban.

Reményét fejezte ki, hogy a szülők és a lakosság jobban felfigyel a témára, ha az UNICEF is támogatja majd őket.