2024. április 25., csütörtök

A helyi közösségek szerepéről, jövőjéről

Tartományi küldöttség járt Topolyán – A szerbiai és az európai uniós források felhasználásának lehetőségeiről is tárgyaltak

A topolyai önkormányzatba látogatott tegnap Aleksandar Sofić, a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság titkára, valamint Egeresi Sándor segédtitkár. Szatmári Adrián polgármester, Kislinder Gábor, a helyettese és Saša Srdić, a képviselő-testület elnöke fogadta őket, és egyeztettek a jövőbeni terveket illetően.

Sofić ez alkalommal elmondta, hogy a terveik között szerepel valamennyi vajdasági önkormányzat meglátogatása. A cél pedig, hogy feltérképezzék a helyi önkormányzatok helyzetét és lehetőségeit, annak érdekében, hogy átlássák a szerbiai és az európai uniós források felhasználásának lehetőségét. Hozzátette még, hogy valójában a helyi önkormányzatokkal a jövőbeni tervekről egyeztetnek. Készül ugyanis a tartomány átfogó fejlesztési terve, és ezt szeretnék összehangolni az önkormányzatok saját terveivel is. Az elkövetkező tíz napban elkészül majd egy dokumentum, melyben feltérképezik a lehetőségeket. A tartományi titkár biztatónak nevezte a hajlandóságot, hogy Topolya a saját fejlesztési tervét összehangolja majd ezzel a tartományi dokumentummal, amely reményei szerint 2022. január 1-jéig el is fog készülni. Kiemelte, hogy eddig is jó volt az együttműködés a topolyai önkormányzattal, és hogy a közelmúltban a tartomány által szervezett tanulmányi kirándulás keretében a topolyai önkormányzat képviselői is megtekintették a kragujevaci elektronikus adatbázist. Az elektronikus közigazgatás fejlesztésére pedig Topolyán már eddig is nagy hangsúlyt fektettek.

Egeresi Sándor segédtitkár elmondta, hogy az önkormányzatokkal az együttműködés a titkárság számára kiemelkedően fontos. A titkárság önkormányzatokkal foglalkozó részlege a helyi közösségek szerepéről, jövőjéről és lehetőségeiről tárgyal majd a jövőben. A vajdasági önkormányzatokban különböző súlyuk van a helyi közösségeknek, amióta nem számítanak alkotmányos kategóriának. Van, ahol fontos szerepet tulajdonítanak nekik, figyelembe veszik a helyi igényeket és szükségleteket. Egeresi szerint ilyen a topolyai önkormányzat is. Az önkormányzatok és a helyi közösségek együttműködését szeretnék serkenteni. A segédtitkár példaértékűnek nevezte, hogy Topolyán a két hatalmat gyakorló párt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt az utóbbi években kölcsönösen elfogadja és figyelembe veszi egymás igényeit, így sikerült egy működőképes önkormányzatot létrehozni. Ebből a szempontból véleménye szerint Topolya példaként szolgálhat más önkormányzatoknak is.

Szatmári Adrián polgármester elmondta, hogy a vendégekkel elsősorban a pályázati lehetőségekről tárgyaltak. Topolya sikeresnek mondható a tartományi köztársasági vagy európai uniós pályázatok tekintetében. Pályázati forrásoknak köszönhetően sikerül megépíteni a szennyvíztisztítót, az egykori hotel épületének felújításához is hozzájárulnak a pályázatokon nyert eszközök, illetve az autóskemping felszerelését is pályázati forrásokból sikerült megvalósítani. A tartományi fejlesztési titkárság 834 ezer dinárt irányzott elő a topolyai önkormányzat számára az idei évben a fejlesztési terv kidolgozására, amely alapvető stratégiai dokumentum, és az elkövetkező hét évre vonatkozólag meghatározó lesz. Szatmári hangsúlyozta, hogy ennek a fontos dokumentumnak a kidolgozásába szeretnék bevonni a civil szféra képviselőit és magánszemélyeket is.