2024. április 24., szerda

FRISSÍTETT – Felújítják a megrongálódott szoboregyüttest Topolyán

Nem szándékos rongálásnak, hanem a kedvezőtlen időjárásnak tulajdonítható, hogy a megsérült a szoboregyüttes Topolyán – áll a helyi önkormányzat csütörtökön kiadott közleményében.

– Az elmúlt napokban az a hír terjedt a sajtóban, mely szerint vasárnapról hétfőre virradó éjjel megsérült a topolyai Fő téren található Szent Kereszt. Erről a rendőrséget és a topolyai önkormányzatot is értesítették, aminek nyomán a községi felügyelők a helyszínen felmérték a helyzetet. Az emlékmű talapzatáról megközelítőleg egy négyzetméter felületen esett le a vakolat, de a szobor teljes felületén láthatóak repedések és sérülések, ugyanúgy a mellette található Szentháromság-szobron is, ami az időjárás hatásának tulajdonítható – olvasható a közleményben.

(Fotó: Herceg Elizabetta)

(Fotó: Herceg Elizabetta)

A szoboregyüttes 2010-ben került a helyére. Akkor beszámoltunk róla, hogy az évtizedek óta a topolyai Kálvária kertjében pihenő, tönkrement Szentháromság-szobrot restaurálták, és felállították a megújult téren. A Szentháromság-emlékművet 1945-ben ledöntötték Topolyán, felszállították a Kálvária-dombra, és több mint hatvan évig ott volt, fűvel benőve, feledésbe merülve. A visszaállítás kezdeményezői a Humentis civil szervezet tagjai, Hadzsy János és Slobodan Traparić voltak, akik úgy gondolták, hogy ha már felállítják a Szentháromság-szobrot, amely egy általános keresztény szimbólum, akkor állítanak mellé egy keresztet is, így ez egy ökumenikus szimbólum lesz Topolyán. A restaurált Szentháromság-szobor egy pravoszláv kereszttel együtt szoboregyüttest alkot a bank épülete előtt.

A rongálásnak tűnő esetre reagálva az önkormányzat arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy megbízásukból a Telekrendezési Közvállalat elkészíti a felújítási tervet, amely alapján a téren álló Szent Keresztet és a Szentháromság-szobrot is felújítják.