2024. április 25., csütörtök

Hősök és illúziók

Az óbecsei Ifjúsági Iroda átadta a jutalmakat az általa kiírt pályázatok nyerteseinek

Az óbecsei Ifjúsági Iroda Korunk hősei címmel nemrégiben első alkalommal hirdetett irodalmi pályázatot 15 és 30 év közötti, Óbecse község területén élő fiatalok számára. A szerb és magyar nyelvű pályamunkákat a dr. Žarka Svirčev és Ivana Petrović szerb nyelv- és irodalomtanárok, valamint Nagy Cigura Mónika magyar nyelv- és irodalomtanár alkotta zsűri értékelte. A tanárok Julijana Palinkaš írását tartották kiemelkedőnek a mezőnyből, aki egy hozzá hasonlóan mozgássérült sorstársáról írt. A gimnazista lány egy e-book olvasót, valamint az óbecsei Népkönyvtár éves tagságát kapta jutalmul.

Đorđe Elesin, Jelena Marjanović, Péter Diana, az Ifjúsági Iroda koordinátora és Julijana Palinkaš (Fehér Rózsa felvétele)

Đorđe Elesin, Jelena Marjanović, Péter Diana, az Ifjúsági Iroda koordinátora és Julijana Palinkaš (Fehér Rózsa felvétele)

Az Ifjúsági Iroda immár negyedik alkalommal fotópályázatot is kiírt. Az Illúziójáték című pályázaton minden induló egy beküldött fényképpel vehetett részt, és a munkáján nem használhatott Photoshopot vagy más képmódosító eszközt. A fényképeket Rácz László, Sípos Árpád és Danijel Rauški értékelte, egyöntetű véleményük szerint Đorđe Elesin érdemelte ki a legjobbnak járó NIKON D3500 fényképezőgépet és két belépőjegyet a belgrádi Illúzió Múzeumba. Bár különdíjat nem tervezett a kiíró, Jelena Marjanović a dícséret mellett szimbolikus jutalomban is részesült.

A harmadik, Légy COOLturált! című videopályázaton 1–5 perces videóval vagy szkeccsfilmmel lehetett versenybe szállni – ezekkel a munkákkal azt kellett volna megmutatniuk a szerzőknek, hogy mit jelent számukra a mai időkben kulturáltnak lenni. Erre a pályázatra sajnálatos módon nem érkeztek értékelhető munkák, így díjat sem osztottak ki.