2024. április 24., szerda

Magyarkanizsán bárki lehet cápa

Az új egyesületbe folyamatosan lehet jelentkezni

Bár közel s távol nem tűnt fel sem a Tiszában, sem máshol cápa, mégis itt vannak közöttünk. A magyarkanizsai Enis Beharović által alapított úszóegyesület a Shark, magyarul Cápa nevet viseli, még egészen friss, két hónapja létezik, de maga az alapító a városban régóta ismert mint sportember. Az úszóegyesület már gőzerővel dolgozik, egyelőre száraz edzéseket tartanak helyben, Szabadkán pedig a vízbe vetik magukat. A testnevelési egyetem végzős diákja elmondta, hogy remélik, a közeljövőben lehetőségük nyílik helyben is vízi edzéseket tartani.

– Az egyesület idén alakult, és minden korosztállyal foglalkozunk. A legfiatalabbaktól az idősebb korosztályig, a kezdőtől a versenyzőig vannak tagjaink – mondta az edző, aki másodmagával tanítja az egészen és a már nem olyan fiatalokat. – Hosszútávúszással foglalkozunk. Kialakítottunk egy jó csapatot, és arra törekszünk, hogy minél jobb eredményeket elérjünk, egyelőre mint egyesület, majd két év múlva a törvény értelmében átminősülhetünk klubbá. A vírushelyzet nagyon sokat rontott a feltételeken, ugyanis a gyógyfürdő egészségügyi intézménynek számít, így az ottani medencét nem használhatjuk, viszont a száraz edzéseket ott tarthatjuk a sportcsarnokban. A száraz felkészítéseket tehát helyben oldjuk meg, míg a vízi edzéseket Szabadkán tartjuk, oda utazunk be minden szombaton és vasárnap. Először a versenyzőket, a nagyobb és jobb úszókat vittem oda, de az utóbbi időben már a kicsiket is be tudtuk kapcsolni Domonkos Gábor társammal, aki szintén testnevelés szakra jár. A harmincas létszám a megengedett, annyian mehetünk egyszerre a nagy medencébe – mondta az edző, aki örömmel jelentette ki, hogy már ötéves kortól vannak tagjaik, és sok esetben a szülők is úsznak. – Verseny- és rekreatív úszóink is vannak, aminek nagyon örülünk, és attól sem zárkózunk el, ha valaki az idősebb korosztályból jelentkezik azzal a vággyal, hogy most szeretne megtanulni úszni – mondta Enis, aki a tervek kapcsán kifejtette, hogy a nyári szezonra, a szerbiai országos versenyekre is készülnek.

– Reméljük, hogy a csapatunk benne lesz majd a hosszútávúszó-liga első három helyezettje között, erre készülünk. Sok időbe és pénzbe kerül ez a szülőknek, de nagyon nagy erőbefektetéssel dolgozunk mindannyian, aminek, reméljük, meglesz az eredménye is – mondta az edző.
Aki kedvet érez magában, hogy megtanuljon úszni, vagy éppen formában tartaná magát, az Enis Beharovićet megkeresve, illetve az egyesület Facebook-oldalán is jelentkezhet (Sportsko Udruženje „Shark” néven található).