2024. április 20., szombat

A hűség egyedülálló példája: csaknem két évtizede tart a gólya-szerelem – VIDEÓ

Visszatért Klepetan gólya a törött szárnyú szerelméhez, Malenához

Folytatódik a régió állatvilágának egyik legszebb szerelmi története: Klepetan 19. alkalommal is visszatért kedveséhez – írja a 021.rs hírportál.

Malena, a törött szárnyú gólya, akiről már huszonnyolcadik esztendeje Stjepan Vokić (75) gondoskodik, az utóbbi napokban szomorúan figyelte az érkező madarakat, amíg az ő Klepetánja meg nem érkezett. Stjepan biztos volt benne, hogy kedvence vissza fog térni, mivel az időjárási viszonyok is megváltoztak, amely hozzájárul ahhoz, hogy a gólya későbben érkezik a mintegy tizenháromezer kilométer hosszúságú afrikai útról.

– Klepo mindig utolsónak érkezik, de ha késik, akkor azt nagyon. Viszont tudtam, hogy vissza fog térni. Kettőnket egy különleges, elválaszthatatlan kötelék köt össze – mondta Vokić.

A két gólya megérintő szerelme már régen meghaladta Horvátország határait. A történet még 1993-ban kezdődött, amikor Stipa, egy nyugdíjas iskolaszolga, a sztupniki halastavaknál egy törött szárnyú gólyára bukkant, akit a vadászok ápoltak. El kellett volna repülnie Afrikába, de nem bírt, ezért magához vette.

Kilenc évvel később megérkezett Klepetan és nagy szerelem szövődött közte és Malena között. Ezt a történetet az egész régió évről évre figyelemmel követi, mint a hűség egyedülálló példáját.

A mai napig hatvanhat kisgólyát hoztak a világra, a brodski varoši körzeti általános iskola udvari épületének tetőzetén lévő fészkükben.