2024. április 25., csütörtök

Magányosan új utakon

Kubát Gábor Második eljövetel című kiállításához

A Szabadka központjától kissé távol eső, rendkívül ízléses, profi módon berendezett és fölszerelt F-art galériában (Zadari utca 10.), amely főként a modern művészetnek ad teret, nemrég zárult Kubát Gábor egyéni tárlata. A fiatal művész két évvel ezelőtti első bemutatkozására a hangulatos palicsi könyvtárban került sor, s mint akkori méltatásomban említettem, alkotásai mindig is a meglepetés erejével hatnak rám merész újszerűségükkel. A zsenikre jellemző módon Kubát Gábor újabb képei sem utánoznak senkit, bátorságról, erőről és hatalmas fejlődésről tanúskodnak. Ezek a művek nem szorulnak a képkeretek közé, hanem kirobbannak belőlük, akkora energia, szellemi tömeg feszül bennük. Érdekes újítás, hogy a megfestett kép, a színek alatt még rajzok is felsejlenek, amelyek a mélyből feltörő gondolatoknak adnak hangot, filozofikus párbeszédbe elegyedve a látogatóval. A művész szándékosan nem adott egyik alkotásának sem címet. Technikája változatos, egyéni, nem lehet besorolni egyik festészeti manír műhelyébe sem. Ő ezen a sztereotípián is túllépett, ami megint csak önállóságára és szuverenitására vall. Ezek a művek az alkotójuknak nemcsak a gondolat- és érzésvilágát tükrözik, hanem a sorsát, sőt azt a lelkiállapotot is, amely az alkotást létrehívta. Ezért is érezzük szemlélve őket azt, hogy hatalmas robbanással kitörnek belőlük a formák, túllépve a megszokott festészeti kereteken.

Mint minden művészt, Kubát Gábort sem kerülték el a különböző festészeti korszakok (pl. a beat és a pszichodelikus korszak), a művészeti divathullámok hatásai, de ő mint önálló gondolkodó, alkotó  ember túllépett rajtuk, átértékelve őket.

Valami még karakterisztikus Kubát Gáborra. Tudjuk, hogy az egyik legtehetségesebb új hangú írónk, költőnk itt, Vajdaságban. Aki az egyik művészeti ágban tud, az a másikban is tud.

Érdekes, hogy Kubát Gábor nem művészettörténészre bízta a tárlatának megnyitását, hanem egy olyan emberre, aki maga is kiváló képzőművész: Kerekes Sándorra, a szabadkai festők doyenjére, aki mélyebben belelát a művészi alkotás természetébe. S aki jó érzékkel megjegyezte: Kubát Gábor festészete az akadémista és a formabontó művészet között foglal helyet, nem csatlakozva egyikhez sem. Habár nagyobb sikere lenne – anyagilag is! – ha bármelyik művészeti csoporthoz társulna. Egy magányos farkas ő, aki utat tör magának a jövő művészetébe.