2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Trekkingez

A természetjárásnak különböző módozatai vannak. A turisztika eredetileg a természet szeretetéből sportszerűen űzött, bizonyos fáradság vagy veszély vállalásával járó gyaloglás, utazás, barangolás. A túrázás során személy vagy csoport gyalog, illetve a maga vezette vagy hajtotta járműn kedvtelésből hosszabb utat tesz. A trekkingezés ehhez hasonló tevékenység, az a lényege, hogy folyamatosan, több napon át folyjék. Az ilyen túrázás rendkívül hasznos élmény, a benne részt vevő hozzáférést kaphat olyan helyekhez, ahol nincsenek utak, megtapasztalhatja az érintetlen vadonokat és az elszigetelt falvakat. A trekking gyakran különleges kerékpár segítségével zajlik. A beszélők olykor ezt is trekkingnek nevezik: Szerintetek érdemes használt trekkinget venni? – Ennyi pénzért nem tudunk jobb trekkinget ajánlani.

A trekking angol eredetű szó, a ’vándorol, nagy utat tesz, költözik’ jelentésű trek ige származéka. A magyar nyelvben ige is jött létre a trekking főnévből, mégpedig a trekkingez: Barátommal, Devin Gonzalesszel trekkingezünk az utunkon Cincinnatiből Clevelandbe. – Én alapvetően trekkingezek, nem másztam, és nem is valószínű, hogy fogok. – Ha kemény és kavicsos terepen trekkingezel, akkor inkább a Trek túrabakancsokat javasoljuk. – Te rossz bringát vettél, ha azzal a meridával trekkingezel. – Míg Badárék a környéken trekkingeznek, a két mászóra kőkemény túrák várnak. – Egyre többen trekkingeznek, egyre több és több turista vállalja be a nagyobb kihívást jelentő turistautakat. – Sokan trekkingeznek itt, így nem vagy egyedül. – Ha jobban szereti az aktív pihenést, akkor foglaljon apartmant az Učka Természetvédelmi Terület közelében, ahol túrázhat vagy trekkingezhet. – Ittak, meg ketten néha trekkingeztek. – Később megtudtam, hogy pár éve még rendszeresen trekkingezett. – A férfi a húszas évei elején elszökött Nepálba és több hónapon keresztül trekkingezett, amíg a pénze el nem fogyott. – Elek-Savanya Balázs több éven keresztül trekkingezett, majd az elmúlt pár évben komolyabb, hosszabb utakra nagyobb rendszerességgel indult.

A trekkingezésnek hegyvidék a jellegzetes helye: A Kaukázusban trekkingezünk, sátrazunk, kalandozunk. Velünk tartasz? – Rengeteg kaland és élmény gazdagította útjukat, és már akkor eldöntötték, hogy 2019-ben újra a Himaláján trekkingeznek. – Rajtunk kívül csak egy belga és egy svájci pár trekkingezett a hegyen. – Számos felkészítő magashegyi kirándulás után tajvani túratársammal két napon keresztül trekkingeztem a perui Andokban.