2024. április 26., péntek

Négy vajdasági diákot díjaztak

Véget ért az 5 határon át vetélkedő – Értékes jutalomban részesültek a legjobbak

A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagjai, köztük a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, 5 határon át címmel szerveztek online Kárpát-medencei vetélkedőt az általános iskolák 6., 7. és 8. osztályos tanulói számára. Az 5 határon át vetélkedő összes fordulójában 27 vajdasági, 4 muravidéki, 8 kárpátaljai, 4 erdélyi, 20 felvidéki és 8 magyarországi diák vett részt. Az interaktív honismereti vetélkedő díjátadóját sajtótájékoztatóval egybekötve tartották meg tegnap Zentán.

A vetélkedő koncepciójának kidolgozását Virág Kiss Anita, a VMMI közművelődési referense koordinálta, Fehér Viktor néprajzkutató pedig a VMMI munkatársaként a vetélkedő koordinátori feladatait látta el.

A vetélkedőn négy vajdasági diákot díjaztak. A magyarkanizsai Harmat Csongor, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola 8.b osztályos tanulója végzett az első helyen, jutalmul egy Apple MacBook Air laptopot vehetett át. A zentai Recskó Dorka, a Thurzó Lajos Általános Iskola 6.a osztályos tanulója a második lett, a harmadik helyezett pedig a szabadkai Dudás Zsófia, a Széchenyi István Általános Iskola 8. osztályos tanulója. Az ő jutalmuk, csakúgy, mint a különdíjas forduló nyerteséé, a szintén szabadkai Dudás Árpádé (a Széchenyi István Általános Iskola 7. osztályos tanulója), egy Samsung Galaxy Tab A tablet volt. Ezenkívül minden díjazott könyvjutalomban is részesült.

A jelenlévőket Gondi Martina, a VMMI igazgatója köszöntötte, aki beszédében megköszönte Futó Viktor programozó és Kabách Edina dizájner munkáját, akik létrehozták az online teret a vetélkedő lebonyolításához. Emellett hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben sajnálatosan csak technikai eszközökkel tudták díjazni a nyerteseket. A korábbi vetélkedő nyerteseinek kirándulást, utazást, táborozási lehetőséget is felajánlottak, amit a mostani járványhelyzet miatt nem tartottak célszerűnek, viszont bíznak benne, hogy a jövőben erre ismét sor kerülhet.

A díjak átadása előtt Fehér Viktor néprajzkutató, az 5 határon át vajdasági koordinátora elmondta, hogy a vetélkedő online zajlott, ahova több mint száz gyerek kapcsolódott be a Kárpát-medence egész területéről. Az évről évre bővülő verseny több mint fél évig tartott. Ugyan a jelentkezők száma alacsonyabb volt a korábbiakhoz képest, viszont többségük becsülettel végigcsinálta a versenyt. A vetélkedő öt fordulóból állt, amelynek volt négy regionális és egy ötödik, különdíjas fordulója is, amelynek keretein belül az összes Kárpát-medencei induló összemérhette a tudását. A négy regionális fordulón legjobban teljesítő diákok vihették haza az első három díjat, az ötödik forduló legjobbja pedig a különdíjban részesült.

A vetélkedőről a harmadik helyezett Dudás Zsófiát kérdeztük, aki elmondta, hogy idén első alkalommal jelentkezett a versenyre, és életkorából fakadóan sajnos az utolsó is:

– Nyolcadik osztályos tanuló vagyok, jövőre már középiskolába fogok járni, így már nem tudok jelentkezni a versenyre, amit nagyon sajnálok, mivel nagyon jól éreztem magam.

A nyolcadik osztályos Dudás Zsófia a harmadik díjat vehette át (Fotó: Piros Bálint)

A nyolcadik osztályos Dudás Zsófia a harmadik díjat vehette át (Fotó: Piros Bálint)

Arra a kérdésre, hogy mit szeretett a legjobban a vetélkedőben, azt felelte, hogy változatosak és sokszínűek voltak a feladatok, és rengeteg kreatív dologgal foglalkozhatott általuk. Zsófia elárulta, hogy kedvenc feladata az utolsó volt, amely szerint egy mondának az első felét nekik kellett befejezniük. Arra a kérdésre, hogy milyen érzés volt, mikor kiderült, hogy díjazott lett, azt felelte, kicsit meglepődött, de nagyon jóleső érzés volt számára, hisz rengeteg munkája van az eredményben. Elmesélte azt is, hogy elégedett az elért helyezéssel, hisz nem gondolta, hogy ilyen szép ajándékokat kapnak.

Gondi Martinát a járványhelyzet miatt felmerülő nehézségek leküzdésével kapcsolatban kérdeztük. Mint kiemelte, a korábbi vetélkedővel ellentétben a legutóbbit nem lehetett személyesen lebonyolítani, ami a kezdetektől nyilvánvaló volt számukra. Ezért osztották régiókra a vetélkedőt, valamint ezért alkották meg az online felületet is, aminek létrehozása kihívás elé állította a programozókat, hisz óriási munkával járt. A jelentkezők számának visszaesésével kapcsolatban elmondta, hogy elsősorban az online oktatás miatt lett kevesebb résztvevő, hisz a vetélkedőn kívül is eléggé le voltak terhelve a diákok.

Az 5 határon át vetélkedő a Nemzeti összetartozás éve programon belül a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával valósult meg.