2021. május 9., vasárnap
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Június elejétől olthatnak a Szerbiában gyártott Szputnyikkal

Eddig 3 millió adag védőoltással immunizáltak

Az orosz Szputnyik V védőoltás szerbiai gyártása első ciklusának a megkezdése alkalmából Aleksandar Vučić államfő csütörtökön ellátogatott a Torlak Virológiai Intézetbe, majd szimbolikusan 20 ezer adag AstraZeneca védőoltást adott át Bosznia-Hercegovinának, illetve az országot képviselő Milorad Dodik elnökségi elnöklőnek.

Aleksandar Vučić Torlakban tett látogatása során azon reményének adott hangot, hogy 6–10 hónapon belül Szerbia önállóan gyártja majd a Szputnyik V, valamint a Sinopharm védőoltást (Fotó: FoNet)
Aleksandar Vučić Torlakban tett látogatása során azon reményének adott hangot, hogy 6–10 hónapon belül Szerbia önállóan gyártja majd a Szputnyik V, valamint a Sinopharm védőoltást (Fotó: FoNet)

Az államfő megerősítette, hogy Szerbiában beadták a hárommilliomodik adag védőoltást. Szavai szerint eddig több mint 1,8 millió polgár a védőoltás első adagját kapta meg, több mint 1,2 millióan pedig annak mindkét adagját. Mint hozzátette, szerdán 50 ezer adag érkezett a Szputnyik V második dózisából, ma, vagy holnap ugyanennyi érkezhet szintén a második dózisból, hétfőn 211 ezer adagra számítanak a Pfizer–BioNTech védőoltásából és szintén hétfőn, vagy kedden a Szputnyik V első dózisából érkezhet 100 ezer adag. A kínai Sinopharm következő, 500 ezer adagos szállítmánya a hónap végén esedékes.
A Szputnyik V hazai gyártását illetően Vučić elmondta, a folyamat első szakaszában az ampullák töltése kezdődött meg, május 15-éig kellene elkészülniük az első védőoltáscsomagoknak, ezt követően 21 napnak kell eltelnie, mire a Torlakban gyártott védőoltást oltásra lehet felhasználni. Mint hozzátette, reméli, hogy 6–10 hónapon belül Szerbia önállóan gyártja a Szputnyik V, valamint a Sinopharm védőoltást.
Aleksandar Vučić bejelentette, hogy pénteken jelentős tárgyalás, illetve meghatározó döntések meghozatala esedékes a koronavírus elleni védőoltások gyártásának, a Torlak Intézet kapacitása kibővítésének, valamint az immunizáció témájában.
Az AstraZeneca védőoltásával kapcsolatos fenntartásokra, valamint a bizonyos európai országok ezek okán foganatosított intézkedéseire vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Aleksandar Vučić kifejtette: „Szerbiában nem jegyeztek súlyos mellékhatást az ezzel az oltóanyaggal való oltást követően. Értékelésem szerint ezeknek a folyamatoknak a hátterében a gyógyszeripari-lobbi áll. Megfigyeltem, hogy más védőoltások ára elkezdett növekedni. Az AstraZeneca védőoltása a legolcsóbb, hiszen nem a haszonszerzés céljával állították elő. Ezért kezdtek ellene médiahadjáratot."
Sajtóértesülések szerint a köztársasági egészségügyi válságstáb holnap reggel ül ismét össze. Az ülésen szó lesz a hatályos korlátozások esetleges enyhítéséről, valamint hivatalosan is megerősíthetik, hogy a középiskolások és a felsős általános iskolások hétfőtől ismét a tanév kezdete óta alkalmazott oktatási modell szerint járhatnak iskolába, véli tudni a belgrádi sajtó.
Predrag Kon epidemiológus a K1 reggeli műsorának vendégeként nem kívánt arról nyilatkozni, hogy milyen enyhítést javasolhat a testület, annyit mondott, hogy mióta megnyitottak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei, valamelyest lassabban javulnak a járványügyi mutatók, majd felháborodásának adott hangot, hogy a vonatkozó kormányrendelet betartatásáért felelős felügyelőségi szerv egyik illetékese szerint szinte lehetetlen megbüntetni azokat a vendégeket, akik nem viselik a kerthelyiségekben a védőmaszkot.

3000 alatt az esetszám

A csütörtöki járványjelentés szerint 14 565 koronavírustesztet végeztek el, ebből 2971 volt pozitív (20,39 százalék). Hivatalosan 35 Covid-páciens hunyt el, 5881 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,90 százalék. A kórházakban 7341 Covid-pácienst gyógykezelnek, 259-et mesterségesen lélegeztetnek. Vajdaságban előző nap 869 volt az esetszám, Újvidéken 165.