2021. május 9., vasárnap

A szakemberek szerint nyáron (talán) már minden a régi lesz

A nova.rs több szakértővel, epidemiológussal és virológussal is folytatott beszélgetéseket, hogy megtudják, vajon mikor kerülhet vissza minden a régi kerékvágásba. Elmondták, hogy lassan csökkennek a fertőzöttek számadatai, de az oltás felvétele nélkül nem reménykedhetünk a helyzet tartós javulásában.

Ana Gligić virológus számításai szerint akár már júniusban visszatérhetünk a normális életmódunkhoz, azonban nem szabad túlságosan ellazulni, illetve az intézkedések betartása mellett akár még a tengerre is eljuthatunk. Véleménye szerint a kollektív immunitás kialakítása most az elsődleges cél.

Lela Ilić járványügyi szakember szerint a kollektív immunitás eléréséhez 70 százalékos oltottságot kell elérni. Arra is kitért, hogy a maszkokat ezen a nyáron még hordani kell.

Zoran Radovanović epidemiológus szerint minden attól függ, hogy lesz-e elegendő védőoltásunk, és hogy az emberek mutatnak-e elegendő hajlandóságot, hogy beoltassák magukat.

Véleménye szerint, ha ez a két feltétel teljesül, akkor viszonylag szokványos nyár elé nézhetünk. Úgy ítélte meg még több kampányra van szükség  annak érdekében, hogy az emberek egészségtudatosak legyenek, valamint nagyobb figyelmet kellene szentelni az egészségügyi dolgozók teljes immunizálására is.