2024. április 24., szerda

Május végére minden regisztráltat beolthatnak

Az a cél, hogy minél többen oltassák be magukat, és ha sikerül a kieső Janssen-vakcinákat pótolni, május végére mindenkit beolthatnak, aki regisztrált – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely kijelentette: nincs érdemi különbség az egyes vakcinák hatékonyságában, mindegyik Magyarországon használt oltóanyag hatásos és védelmet biztosít, és a járvány legyőzésének nincs más eszköze, mint az oltás.
Közölte: már meghaladta a 3 millió 90 ezret a beoltottak száma, és nő az oltási hajlandóság, már több mint 4,2 millióan regisztráltak. A háziorvosok megkapják a teljes regisztrációs listát, ők dönthetnek arról, hogy az oltási sorrendben kit kell beoltani – jelezte.
Gulyás Gergely kifejtette: a Brüsszel által megrendelt vakcinák közül kiesett a Janssen, így félmillióval kevesebb adagra lehet számítani. A kormány tárgyalásokat folytat, hogy a lehető leggyorsabban pótolják a kiesett oltóanyagot – tette hozzá.
A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinájával oltottak esetében nagyon ritka vérrögképződéses eseteket jelentettek az Egyesült Államokban, ahol a hatóságok kezdeményezték is az egydózisú vakcina használatának felfüggesztését. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán közölte, folytatja a Janssen oltóanyaga és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggés pénteken megkezdett vizsgálatát, az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.
Sajtóhírek szerint a vállalat az amerikai javaslatot követően úgy döntött, hogy késlelteti a vakcinák leszállítását Európába.
Gulyás Gergely közölte: a magyar hatóságok vizsgálatai és a tapasztalatok alapján még hatékonyabbak a vakcinák, mint ahogy a gyártók ígérték, a beoltottak 1 százaléka betegszik csak meg, de az oltás miatt náluk is csekélyebbek a kockázatok.
A miniszter szerint mivel a világ egyik legnagyobb üzlete is a vakcinabeszerzés és -értékesítés, elsősorban üzleti érdekekről van szó, amikor valamelyik oltóanyagról azt mondják, hogy kevésbé hatékony.
Arra is kitért, hogy a kormány kampányt indít, csütörtöktől óriásplakátokon ismert emberek buzdítanak az oltásra, „Az oltás életet ment" jelmondattal.
A miniszter megerősítette: 3,5 millió, koronavírus ellen beoltott ember esetén kinyithatnak a teraszok, erre számításaik szerint jövő hét közepén kerülhet sor.
Az iskolákkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a nyitásról tartott konzultáción az derült ki, az emberek kellő óvatosság mellett a fokozatos újraindítást támogatják, és ez az iskolákra is igaz. Első lépésként, a fokozatosságot szem előtt tartva, az óvodákat és az alsó tagozatokat indítják újra a jövő héten. Megjegyezte: a bölcsődék eddig is működtek, és a szülők nagy százaléka élt ezzel a lehetőséggel, ez egy fontos tapasztalat.