2024. április 25., csütörtök

Berisha: Elkerülhetetlen Koszovó és Albánia egyesülése

Sali Berisha, Albánia volt miniszterelnöke úgy véli, hogy Koszovó és Albánia egyesülése elkerülhetetlen, jelenti a Koszovó online.

„A nemzeti egység gondolatát, mint vezető gondolatot és ideált, egyrészt a legnagyobb európai történelmi igazságtalanságok diktálták az albánokkal szemben. Tehát a gondolat az 1970-es évek végén fogalmazódott meg és konkretizálódott, amikor az akkori nagyhatalmak erőfeszítést tettek az albán nemzet létének tagadására, megsemmisítésére és országának megosztására” – mondta Berisha, aki hozzátette, hogy a határok megváltoztatásának gondolata 2013-ban, Edi Rama hatalomra kerülésekor is felvetődött.

Albánia egykori miniszterelnöke szerint az albánok nemzeti egységideálja örök. Úgy véli, hogy a nemzetközi tényezők beavatkozásával ez az elképzelés megvalósul.

„A nemzeti egység teljes megvalósításához fő szövetségeseink teljes megértése szükséges, ugyanakkor szomszédaink felszabadítása az albanofóbia alól, valamint az albánok tanúsága a nemzetközi közösség előtt, miszerint ez a folyamat megszilárdítja a békét és a stabilitást” – tette hozzá.