2024. április 16., kedd

Átléptük a három milliós határt!

Vučić: Júniustól a Torlak Virológiai Intézetben gyártott orosz vakcina lefedi az ország és a régió igényeit is

Szerbiában eddig 3 millióan vették fel a koronavírus elleni védőoltás első dózisát, 15 napon belül pedig az újraoltottak száma eléri a 1,8 milliót – adta hírül Aleksandar Vučić államfő ma a Torlak Virológiai Intézetbe látogatásakor. Szerbia első embere 10 ezer adag AstraZeneca koronavírus elleni védőoltást is átnyújtott a boszniai Szerb Köztársaságnak, az adományát Bosznia és Hercegovina elnökségének szerb tagja vette át.

Vučić ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az oltási folyamat felgyorsításán fáradoznak, a hónap végéig pedig újabb koronavírus elleni védőoltásból álló szállítmányok érkeznek az országba.

A Torlak Virológiai Intézetről szólva elmondta, hogy jelentős összeget fektettek be az intézménybe, felszereléseket vásároltak az orosz és a kínai partnerekkel együttműködve.

– A jövőben az intézmény külső felújítása is tervben szerepel – hangsúlyozta Vučić. Kiemelte, hogy az első, Szerbiában készült koronavírus elleni védőoltás június 5-e és 10-e között kerülhet ki a Torlak Virológiai Intézetből, az év végéig pedig az intézmény már önállóan is előállíthat vakcinákat. A Szerbiában készülő oltóanyagok elegendőek lesznek az ország és a régió számára is.