2024. április 19., péntek

Mobilhálózatot is működtetne az SBB

A kábeltelevízió- és internetszolgáltató cég 5G hálózatba is befektetne

Csak az igazságos kereskedelmi feltételek és az egészséges konkurencia tudja biztosítani a korszerű mobiltelefonos szolgáltatást Szerbiában – vallja Milija Zeković, az SBB vállalat igazgatója. A kábeltelevízió- és internetszolgáltató cég vezetője kiemelte, hogy az általa képviselt vállalat a jelenleginél jobb feltételeket biztosítana a mobiltefonos felhasználóknak, a United csoportosulás tagjaként pedig az 5G hálózat megvalósításába is befektetne. Az illetékesek azonban egyelőre figyelmen kívül hagyják a kérelmeiket.

Az év februárjában ugyanis az SBB szolgáltató kérelmezte a Köztársasági Elektronikus Kommunikáció és Postai Szolgáltatások Ügynökségétől (RATEL), hogy indítsa el az 5G hálózat kiépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárást országunkban. Milija Zeković, az SBB vállalat igazgatója szerint a befektetésben egyaránt lehetőséget látnak a régi és az új szolgáltatók is, a megvalósítás pedig a lakosok javát szolgálná, és Szerbia gazdasága is profitálhatna az új üzletből.

KELL-E MÉG EGY SZOLGÁLTATÓ?

Szerbiában 8,26 millió aktív felhasználót jegyez a létező három mobiltelefonos szolgáltató. Az SBB igazgatója szerint a lakosok kedvezőtlen helyzetben vannak, hisz a régió más országaihoz képest sokkal rosszabb feltételeket biztosítanak számukra a szolgáltatók, többszörös előfizetési díjért.

– A szerbiai átlagkeresethez képest az itteni lakosok sokkal többet fizetnek a mobilhálózatok használatáért, mint például a horvátok vagy a szlovének. Pontosabban: 1-5,5 százalékkal magasabbak a díjak, mint az említett országokban. Hiszünk a kereskedelem liberalizációjában, amely által megteremthető az egyenjogú versengés lehetősége és az igazságos piaci feltételek. Ezáltal létjogosultságot nyerhetnének azok is, akik kevesebb pénzért jobb minőséget tudnának nyújtani a szerbiai lakosoknak – vázolta az elképzeléseit Zeković.

Hozzátette, hogy az államnak a nagy érdeklődés miatt érdekében áll növelni a szolgáltatók számát, ezzel ugyanis nagyobb jövedelemre tehetne szert a közös büdzsé, a felhasználók viszont alacsonyabb  díjért jutnának a szolgáltatásokhoz.

SZÁZMILLIÓKAT FEKTETNÉNEK BE, HA ENGEDNÉK

A valódi szabadverseny hiányát az bizonyítja leginkább, hogy a jelenleg működő nagy telekommunikációs szolgáltatók egész más áron és feltételekkel értékesítenek a régió országiban, mint Szerbiában – állítja Zeković, aki szerint a szerbiai Telenor sem válaszolt még a kérelmükre, ott ugyanis a kiépített hálózat bérlését kérelmezték.

– Az SBB piaci árat fizetett volna az infrastruktúra használatáért. A Telenor azonban több mint egy hónapja nem méltatja válaszra a kérelmünket, és a RATEL-től sem kaptunk még visszajelzést. Az 5G hálózat iránti érdeklődésünkről értesítettük a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztériumot is, akik ennek ellenére elhalasztották a márciusra tervezett aukciót. Az illetékesektől azt a magyarázatot kaptuk, hogy a gazdasági krízis idején a szolgáltatóknak nincs érdekükben befektetni egy ilyen jellegű hálózatba. Igencsak különös az is, hogy meghatározatlan időre halasztanak el egy olyan befektetési lehetőséget, amelyet a környező országokban már kiviteleznek: a régióban ugyanis már elkezdték kiépíteni az 5G hálózatokat – fejtette ki kétségeit az SBB igazgatója.