2024. március 28., csütörtök
FIAT PLASTIC

A sztrájk nem áll le!

Nagy az elégedetlenség a Fiat Plastic üzemben. A független szakszervezete a minap nyilvános munkaszüneteltetést jelentett be, április 24-re pedig tüntetést hirdetett a kragujevaci városháza előtt. A Fiat 500L típusú gépkocsik lökhárítójának készítése tehát szerda délután óta szünetel. Zoran Miljković, a Fiat Plastic gyár sztrájkbizottságának elnöke a Betának adott szerdai nyilatkozatában már utalt arra, hogy az elégedetlen munkásokat képviselő bizottság időpontot kért a város első emberétől. Csütörtökön a kora reggeli órákban pedig már meg is történt a tárgyalás Nikola Dašić, Kragujevac polgármesterével – írja a N1 hírportál.

A találkozás során Dašić megígérte a sztrájkbizottság képviselőinek, hogy közvetíti a szerb kormánynak az elégedetlen munkások követeléseit, annak érdekében, hogy a munkabeszüntetés mihamarabb befejeződjön.

– A polgármester ma reggel biztosított minket arról a szándékáról, hogy minden tőle telhetőt megtesz, hogy minden visszatérhessen a kerékvágásba. Elmondása szerint levelet küld Ana Brnabić kormányfőnek, amelyben emlékezteti, hogy az állam a kragujevaci Fiat autógyár harmadrész-tulajdonosa, tehát joggal szólíthatja fel a cég vezetőit kéréseinek teljesítésére. Nem követelünk mi sokat, csak azt szeretnénk, ha ugyanolyan elbánásban részesülnénk, mint a többi munkás, aki ennek a munkáltatónak dolgozik – közölte az N1 riporterével a sztrájkbizottság elnöke.

Miljković azt is elmondta, az FCA gyártósorról tegnap délután már lökhárító nélkül gurultak le az autók, s ez a ma délelőtti váltásban is megismétlődött. Mindez addig folytatódik, amíg a külföldi munkamegbízók megértik, hogy a sztrájkolók addig nem állnak el a munkabeszünetetéstől, amíg nem teljesítik a követeléseiket.

– A mai tárgyalás a polgármesterrel nem jelenti azt, hogy elálltunk az április 24-ére meghirdetett tüntetéstől. Minden munkás, polgár, valamint az FCA dolgozóinak is a figyelmébe ajánlom az eseményt. Sokat számít mindenkinek a jelenléte – jelentette ki Miljković.

A Fiat Plastic dolgozói azt követelik a munkáltatóktól, hogy állítsák vissza a nyaralási pótlékot ugyanarra a 2021 januárja előtti összegre, a járvány ideje alatt fizetett távollétért a 60 százalékos bérelszámolás helyett 65 százalékosat kapjanak, mint más munkások is. Az elmúlt évek munkája utáni béremelést is úgy számítsák ki, mint más gyárakban, akár az FCA-ban, tehát 0,4 helyett 0,5 százalék legyen a szorzószám.