2024. március 29., péntek

Kerülőutat kap Újvidék

Aláírták a székvárost tehermentesítő útvonalnak és a híd megépítésének szándéknyilatkozatát

A köztársasági kormány székházában tegnap aláírták az újvidéki kerülőút és a hozzá tartozó negyedik Duna-híd építésére vonatkozó szándéknyilatkozatot. A dokumentumot Tomislav Momirović építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési miniszter, Aleksandar Antić, a Szerbiai Korridorok igazgatója és Zhang Sjaojuen, a kínai CRBC vállalat igazgatója látta el kézjegyével, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, Biljana Vuksanović építésügyi államtitkár és Kína szerbiai nagykövetsége képviselőinek jelenlétében. A projektum 130 millió euró értékű.

Momirović miniszter kijelentette: a kerülőút és a nyomvonalában lévő híd megépítése nemcsak Újvidék, hanem az egész térség számára jelentős, hiszen a létesítmény a Fruška gora-i közúti folyosóhoz kapcsolódik, melynek keretében Koviljnál a második új híd is elkészül. A resszortvezető szavai szerint a mostani beruházási ciklus kezdete óta sokat fektettek az ország északi részébe. Emlékeztetett a gyorsvasúti munkálatokra és arra is, hogy Vajdaságban több víztisztító berendezés és szennyvízelvezető hálózat építését is tervezik. Mint mondta, a közműprojektumok megvalósításában az egyik legfontosabb szerepet a kínai partnerek vállalták, pillanatnyilag 10 milliárd eurós összértékű közös tervek megvalósítása folyik.

Aleksandar Antić szerint példátlan beruházási ciklus vette kezdetét az országban, és a memorandum tegnapi aláírásával a kínai CRBC megkezdheti a kerülőút és a híd műszaki és tervdokumentációjának kidolgozását és a környezeti hatásvizsgálatot. Jelezte, hogy az év végéig megkezdődik a Belgrád–Nagybecskerek–Újvidék autópálya építése is.

Miloš Vučevićnek meggyőződése, hogy az új létesítmények jelentősen tehermentesítik a többi közlekedési útvonalat.

– Csak néhány évvel ezelőtt még a NATO által lebombázott hidak helyreállításával foglalkoztunk, most pedig két új hidat is építünk – mondta a polgármester, akinek külön örömére szolgál, hogy a kínai partner dinamikus építkezést ígér.

A székváros polgármestere Instagram-bejegyzésében megállapította, „még egy lépéssel közelebb kerültünk a város nagy változásokat jelentő, negyedik hídjához és a kerülőúthoz, melynek építése legkésőbb 2022 márciusában kezdődik”.

Liu Kai, Kína belgrádi nagykövetségének gazdasági és kereskedelmi együttműködési tanácsosa azt emelte ki, hogy az új létesítmények egész Közép- és Észak-Szerbia gazdasági fejlődését segítik. Megjegyezte, a szerb kormány az utóbbi években különösen nagy fontosságot tulajdonít a közműfejlesztésnek, a kínai cégek pedig tudásukkal, technológiájukkal, tapasztalataikkal készek hozzájárulni ehhez a fejlesztéshez.

VITA A HÍD KÖRÜL

Az Európa sugárút folytatásában megépülő új, negyedik Duna-híd évek óta téma a tartományi székvárosban, a polgármester már 2019 végén prioritásként emlegette a nemzeti jelentőségűnek meghirdetett vállalkozást. Az idén márciusban részletekről is egyeztetett a CRBC képviselőivel, miközben még el sem fogadták a városrendezési tervet, amelyben a hídépítésre is kitérnek. Időközben a Műszaki Tudományok Karán elkészült hidrológiai tanulmány, amely szerint az E75-ös nemzetközi utat a Fruška gora-i korridorral összekötő, gyalogos közlekedésre is alkalmas, és kerékpárúttal is ellátott új dunai híd megépítése nem veszélyezteti a partvidéket. Ennek a hídnak a megépítésével kapna Újvidék kerülőutat, amely tehermentesítené a belvárost a közlekedéstől.

Nem így vélekednek a polgárok, szervezetekbe tömörült aktivisták, akik szerint a lakosságnak túl nagy árat kell fizetnie a hídért. Mindenekelőtt azt kifogásolják, hogy a létesítmény egy része a bácskai oldalon az első árvízvédelmi vonalat jelentő töltés fölött húzódik majd. Az Újvidéki Építészek Egyesülete egyebek között a tervezett felüljáró építését nehezményezi, amely szerinte fölösleges. A tervezők, mint mondják, semmibe veszik azt a tényt, hogy a viadukt vonala a lakóépületek mellett vezet, és a létesítmény ellehetetleníti az Európa sugárút körüli, már most is sűrűn lakott területen élő polgárok életét. Az építészek a Horgász-sziget megközelítési módjával kapcsolatban is megfogalmazták kifogásaikat, szerintük ugyanis az új híddal párhuzamosan, a töltésen áthaladó egysávos úttal kellene megoldani a Horgász-szigetnek és a Hajógyárnak a várossal való összeköttetését, nem pedig az új hídon keresztül.

A tervbizottság ülését, melyen a várostervezési elképzelések tervezetére beérkezett észrevételeket véleményezik, mára hívták össze.

A FRUŠKA GORA-I KORRIDOR

Mint már lapunk közölte, a Fruška gora-i korridor építése, melyre a tervezett létesítmények rákapcsolódnak, már május elején megkezdődik, erről a hét elején Igor Mirović tartományi kormányfő tájékoztatta a nyilvánosságot.

A Fruška gora-i korridort évekkel ezelőtt a prioritást élvező projektumok listájára helyezte a szerb kormány, minthogy tehermentesítené Újvidék városi közlekedését, fontos ipari parkokat kötne össze, kapcsolatba kerülne a 10-es és a 4-es korridorokkal, és a lehető legjobb útvonalat teremtené meg Románia és Bosznia között.

Az Újvidék és Ruma közötti 47,7 kilométeres gyors útszakasz összeköti majd az autópályát Šid és Szabadka irányába is. Az építkezés része lesz egy 1,8 km hosszúságú dunai híd Koviljnál, és egy 3,5 kilométer hosszú alagút. Ez a híd lesz a tartományi székváros ötödik hídja, amely a teherforgalomtól mentesítené Újvidéket. Az út négysávos lesz, ugyanakkor nem rendelkezik majd leállósávval, emiatt nem kap klasszikus autópálya-besorolást, csak gyorsforgalmi útként tartják számon. A teljes új útszakasz össze lesz kötve az épülőfélben levő Ruma–Šabac autópályával és a Šabac–Loznica közötti úttal. Az ígéretek szerint a Loznica és Újvidék közötti 125 kilométeres távot egy óra alatt meg lehet majd tenni.