2024. április 24., szerda
ZOMBOR

Fenntartható turizmus

A határokon átnyúló UNESCO bioszféra rezervátum egyesíti a Mura–Dráva–Duna régió védett területeit és fenntartható módon, közösen kezeli a folyami ökoszisztémát, valamint ösztönzi a régió gazdasági fejlődését. Zombor egyike azon 5 ország 14 városának, amely tagja a Csodálatos európai Amazonas (Amazing Amazon of Europe) elnevezésű projektumnak, melynek célja a fenntartható turizmus alapjainak megteremtése.

A Határokon átnyúló bioszféra-rezervátum projektpartnerei 2020 júliusában fogtak össze az EU által támogatott Duna Transznacionális Együttműködési Programon keresztül. Az így létrehozott hálózat összekapcsolja a magasan képzett személyeket és szervezeteket, jobb környezetet teremt a határokon átnyúló együttműködéshez és a közös stratégia megvalósításához, magas színvonalú szolgáltatásokat kínál a külföldi látogatóknak, illetve új munkahelyeket biztosít a lakosoknak.

A Csodálatos európai Amazonas projekt célja a fenntartható turizmus javítása közös stratégiák, informatikai megoldások kidolgozásával, valamint az Európai Amazonas Kerékpárút bővítése. A program megőrzi a terület természeti és kulturális örökségének sokszínűségét, miközben egyedülálló élményeket nyújt a turisták számára. A projekt modellje ötvözi a társadalmi és technológiai innovációt, és a közös turisztikai termékek révén kiváló élményeket kínál a folyók mentén.

A partnerek, a régiók és az intézmények képviselő számára február 18-án tartottak online konferenciát, melyet a szlovéniai Iskriva (Helyi Potenciális Fejlesztési Intézet) igazgatója, Urška Dolinar nyitott meg, aki bemutatta a Csodálatos európai Amazonas elnevezésű projektet is. A konferencián 5 vendégelőadó osztotta meg tapasztalatait, köztük dr. Wolfgang Weber, az ausztriai GeoSys gazdasági és regionális fejlesztési vállalat képviselője, Lukács Helga, a Muraszombat Fejlesztési Központ képviselője, Miran Bojanić Morandini, a varasdi Idegenforgalmi Bizottság tagja, Benovics Gábor, a magyarországi Helian Natour Utazási Iroda vezetője, valamint dr. Vladimir Marković az Újvidéki Egyetemről.

A projekt teljes időtartama 30 hónap, és 2020. január 7-étől, 2022. december 31-éig valósul meg. A projekt összértéke 2.411.290,00 euró, Zombor város 106.480,00 eurót különítette el erre a célra.