2024. április 25., csütörtök

Még mindig sok a fertőzött

Covid-körkép a Tisza mentén

A héten Ada községben enyhén növekedett az újonnan regisztrált Covid-19-megbetegedettek száma, miután a napi átlag 12 és 14 újonnan regisztrált páciens között mozog, a múlt héten még ez a szám 9 fő körül mozgott – tudtuk meg dr. Balog Andrástól, az Adai Egészségház igazgatójától.
– Pillanatnyilag Ada községben 225 aktív személyt regisztráltak. Zömében enyhébb formájú megbetegedéssel, de nem ritka, hogy az ötödik–nyolcadik napon a páciens állapota rosszabbodik, és akkor kénytelenek vagyunk kórházi kezelésre utalni. A vakcináció továbbra is folyamatos és zökkenőmentes az egészségházban. Ada község területén eddig az első dózisú vakcinából 3006-ot adtunk be, második dózisból 2016-ot. A teljes vakcinációban 2016 személy részesült, és mintegy 1000-en várják még a második dózist. Kérjük a polgárokat, hogy jelentkezzenek az eUpraván, és jöjjenek a megadott időpontban. Volt nálunk is jelentkezés nélküli vakcináció kisebb számban. Amennyi oltóanyagot kaptunk, azt azonnal be is tudtuk adni. Várjuk, hogy legközelebb mikor lesz ilyen lehetőség. Szerdán délelőtt Pfizer–BioNTech oltóanyaggal végeztük a revakcinációt, délután pedig 112 személy kapta meg ugyanebből a vakcinából az első dózist.
Dr. Balog András mindenkit arra két, hogy az első tünetek megjelenésekor azonnal jelentkezzenek a Covid-ambulancián, amely 9 és 17 óra között dolgozik. A betegeknek előzetesen időpontot kell kérniük a vizsgálathoz a 063/109-7776-os telefonszámon.
– Kérem a polgárokat, hogy lázasan ne várakozzanak otthon, hanem kérjenek időpontot, és várakozás nélkül bejutnak a vizsgálatra – magyarázta dr. Balog András.

Magyarkanizsán is folyamatos a védőoltások beadása, sőt már nyílt napokat is tartottak, ahol előzetes bejelentkezés nélkül is fel lehetett venni az injekciót. Ugyanígy a fertőzöttek száma is folyamatosan hol csökken, hol növekszik. A rekord kedden volt, amikor 13 egyént regisztráltak. Gyólay Karolina, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatónője nyilatkozatában azt is elmondta, hogy egyre többen egyre súlyosabb szövődményekkel jelentkeznek, és csak a védőoltás felvétele adhat reményt arra, hogy ne kerüljünk bele a fertőzésbe, aki ugyanis nem veszi fel, minden bizonnyal még ebben az évben átesik a Covid-19-en.
– Most már azt is tapasztaljuk, hogy különböző modifikációi is vannak a vírusnak. Legalább napi három beteget kórházba is kell küldenünk – mondta Gyólay, akitől a tünetek felől érdeklődve megtudtuk, hogy míg egyik nap csak tüdőgyulladásra utaló jelek vannak, másnapra már elhatalmasodik a tüdőgyulladás, illetve más szerveket is megtámad a vírus, ami komolyabb kezelést igényel.

Adán az egészségházban a Covid-ambulancián fogadják a koronavírusos betegeket

Adán az egészségházban a Covid-ambulancián fogadják a koronavírusos betegeket

– Sok esetben a beteg otthon vitaminos, antibiotikumos kezeléssel is átvészelte a tizennégy napot, most azonban egyre súlyosabb kórképekkel jelentkeznek. Legtöbb esetben már az első vizsgálatnál, de az állapot nagyon gyors romlása is bekövetkezik. A gyerekek is egyre nagyobb számban fertőződnek meg – mondta az igazgatónő, aki a védőoltások tekintetében helyi szinten a következőkről számolt be.
– 4500 első oltást adtunk be, és négyfajta állt rendelkezésre. Szerdán Pfizert adtunk. 2100 polgár a második védőoltást is megkapta. Hétfőn és kedden nyitott napunk is volt, amikor Sinopharmot adtunk Magyarkanizsán és Horgoson. A településen azok voltak jelen, akik a helyi közösség felhívására jelentkeztek telefonon, vagy akik anélkül betértek. Mi külön kéréssel fordultunk a helyi közösségekhez, hogy hívják fel a figyelmet erre a lehetőségre, ugyanis minél többen jelentkeznek, annál nagyobb az esélye, hogy ki tud a csapatunk utazni a településekre. De hangsúlyozom, a polgárok ne hagyatkozzanak ezekre a napokra! Száz védőoltást ígért a közegészségügyi intézet, amit a napokban várunk, ezt Magyarkanizsán fogjuk beadni, és ez is a Sinopharm lesz. Rendelkezünk AstraZenecával is, de azt csak abban az esetben tudjuk adni, ha tíz személy igényli, ugyanis egy ampullát felbontva tíz személynek elegendő adag van benne. Olyan esetről nincs tudomásunk, aki a védőoltás felvétele után megbetegedett volna, ugyanakkor hangsúlyoznám, hogy a szakemberek szerint aki nem veszi fel, minden bizonnyal ebben az évben átesik a betegségen. Inkább válasszuk a védőoltást, mint hogy ki tudja, milyen szövődményekkel vészeljük azt át – mondta az igazgató.

Zentán is folyamatosan oltanak az egészségházban. Dr. Surján Gusztáv, az intézmény igazgatója elmondta, hogy bejelentkezés nélkül is felvehető a védőoltás, de továbbra is többségben vannak azok, akik előre feliratkoznak, és ők is erre buzdítják a pácienseket.
– Akik bejelentkezés nélkül szeretnék vakcináltatni magukat, azok a kínai vagy az AstraZeneca oltóanyagot kaphatják meg, míg a többiek a feliratkozáskor kiválasztott vakcinát kapják meg. Hetek óta folyamatosan dolgoznak az oltócsoportjaink, reggel hét és este hat óra között várják a pácienseket, az ünnepek alatt is oltottunk, és az előttünk álló ünnepek idején is tesszük majd a dolgunkat. Szerdán Pfizer oltóanyagra bejelentkezetteket oltottuk, van, amelyik nap a kínait adjuk, és ez mindig változó attól függően, hogy éppen milyen oltóanyag érkezik hozzánk. Aki az orosz vakcinát szeretné felvenni, annak Nagykikindára kell jelentkeznie, azt ugyanis ott adják – magyarázta az igazgató, és hozzáfűzte, hogy az utóbbi időben valamivel kevesebb Covid-beteget regisztráltak Zentán, de ez még nem jelentős eredmény, az ugyanis csak a beoltottak számának további növekedésével érhető el, ezért mindenkit arra buzdít, hogy minél többen jelentkezzenek a védőoltásra.