2024. április 25., csütörtök

A jogkorlátozások éve

Tavaly a legtöbb panasz a Szociális Központ működésére érkezett a helyi ombudsmanhoz

Szabadka Város Helyi Ombudsmanjának hivatalát az elmúlt évben 1627-en keresték meg. Közülük 1342 polgár folyamodványt nyújtott be különböző ügyekkel kapcsolatban, míg 285-en a közvállalatok és közintézmények ellen emeltek panaszt – tudható meg a helyi ombudsman 2020-as beszámolójából, amelyben hozzátették, hogy az 1627-es szám a jogvédelem területén nagyon magasnak számít.

A helyi ombudsman elmúlt évre vonatkozó beszámolója megállapítja, hogy a 2020-as esztendő nagy kihívást jelentett az emberi jogok védelmében a koronavírus okozta világjárvány miatt. Az emberek alapvető jogaik és szabadságuk rég nem tapasztalt mértékű korlátozásával szembesültek, ugyanis a vírus terjedésének megakadályozása érdekében egy sor olyan intézkedést volt szükséges bevezetni, amelyek a szabad mozgást korlátozták, sőt a kijárási tilalmat és a karantént is be kellett vezetni. A dokumentum szerint a rendkívüli állapot kihirdetése után a polgárok leginkább jogi természetű kérdésekkel fordultak hozzájuk, amelyek foganatosított intézkedések jellegére vonatkoztak, mint például az országhatár átlépése, az önkéntes karanténban tartózkodás időtartama, a lakosság rendkívüli állapot megszüntetését követő magatartása, a kollektív karanténban levők higiéniai és egészségügyi körülményei. Ebben az időszakban főleg a nyugdíjasoktól érkeztek megkeresések, leginkább a 65 évesnél idősebb személyek mozgását korlátozó intézkedések miatt.

A Szabadka Város által alapított közvállalatok és közintézmények ellen a polgárok az elmúlt év folyamán összesen 285 panaszt emeltek, ezekből a közvállalatok ellen 36-ot. Ez utóbbiak közül a legtöbb panasz, összesen 22, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat ellen érkezett. Legnagyobb számban a követelések elévülése miatt fordultak a polgárok az ombudsmani hivatalhoz. Voltak megkeresések továbbá a számlákkal kapcsolatos kifogások, a csatornahálózatra csatlakozás, a tartozások részletfizetésének, valamint a vízhasználati díjjal kapcsolatos végrehajtási eljárások ügyében is. Ezek mellett többen nyújtottak be panaszt azért, mert nem tudták érvényesíteni a szennyvízelvezetés és -tisztítás elmaradása címén és a külső vízvezetéken bekövetkezett meghibásodások miatt nekik járó kedvezményeket. A beszámolóban kiemelték, hogy a közvállalat az ombudsmani ajánlásokat elfogadta, és bizottságot nevezett ki a fogyasztók vízórájának ellenőrzésére, hogy ezen a módon, az előírt feltételek mellett, megállapíthassa a kérelmek indokoltságát, ezzel lehetővé téve a fogyasztók jogérvényesítését.

A közigazgatási szervek és az intézmények működésére 236 panasz érkezett a hivatalhoz, legtöbb pedig a Szociális Központra, szám szerint 110. Egy részüket a közigazgatás hallgatása miatt emelték, vagyis mert letelt a kérelem benyújtása és a határozat meghozatala közötti 60 napos határidő. Ezekben az esetekben, az ombudsmani megkeresést követően, viszonylag rövid időn belül a központ meghozta a határozatokat, egyes esetekben már másnap.

„Egyre több olyan panaszos volt, akik semmiféle választ nem kaptak kérelmeikre a Szociális Központtól, emellett ki kell emelnünk, hogy nagyon érzékeny csoportról van szó, hiszen ezek az emberek a rossz anyagi és szociális helyzetük miatt kényszerültek ehhez az intézményhez fordulni, alapvető egzisztenciális szükségleteik biztosítása érdekében. Annak ellenére, hogy sokan fordulnak ehhez az intézményhez, és nincs arra lehetőség, hogy azonnal eljárjanak az ügyekben, mégis nagyobb fokú megértést kellene tanúsítaniuk ezek iránt az emberek iránt és naprakészebben kellene eljárniuk kérelmeik alapján” – állapították meg a beszámolóban.

A panaszok számát tekintve a Szociális Központot az Adóügyi Titkárság követi 71-gyel. A beérkező panaszok többsége azonban ebben az esetben nem a szerv működésére emelt kifogás volt, hanem jogi és adóügyi jellegű megkeresések. A polgárok például többet szerettek volna megtudni a különböző adónemekről, a lehetséges kedvezményekről, az iránt érdeklődtek, hogy ingatlanuk nyilvántartásba van-e véve. A beszámolóban hozzátették, hogy az ombudsmani hivatalnak kifejezetten jó együttműködése van az Adóügyi Titkársággal. Naprakészek, mindig ügyfeleik rendelkezésére állnak és nagyon gyorsan helyreállítják az esetleges hibákat.

A polgárok 1342 folyamodványt nyújtottak be a hivatalhoz. A rendkívüli állapot alatt sokan fordultak a hiteleikkel kapcsolatos türelmi idő alkalmazása miatt, valamint a minimálbérre való jogosultsággal kapcsolatban. A beszámolóban kiemelik, hogy egyre gyakrabban fordulnak elő olyan esetek, hogy az idős polgároknak nincs elegendő pénzük a megélhetésre, ezért kénytelenek bizonyos állami intézményeknél saját gyermekeiket beperelni, hogy eltartási hozzájáruláshoz jussanak.

„A dolgok természetéből fakadóan a 2020. évben a legveszélyeztetettebb jog az egészségre való jog és a szabad mozgáshoz való jog volt. Amint az állam megküzd a pandémiával, megóvja az emberek életét és egészségét, vissza kell térnünk az egyéni jogok és szabadságok tiszteletben tartásához, védelméhez és előmozdításához” – olvasható a beszámoló záró soraiban.