2024. április 20., szombat
TÖRÖKBECSE

Környezetkímélő termékeket gyárt a Polet

A törökbecsei Polet cserép- és téglagyár EPD környezetvédelmi terméknyilatkozatot szerzett az Anyagvizsgáló Intézettől (IMS). Az öt évig érvényes nyilatkozat Cradle-to-grave (Bölcsőtől a sírig) típusú, és arra utal, hogy a cserepek és az agyagtermékek környezetkímélőek, és élettartamuk több mint 50 év.

– A Polet társadalmilag felelős vállalat, és nagy figyelmet szentel a környezetvédelemnek. Ez a nyilatkozat nagy elismerés számunkra. Ma már egyre fontosabb a „zöld” vásárlás, és a beruházók is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóság nemzetközi követelményeivel összhangban álló termékekre. Az EPD-nyilatkozat ezt a hozzáállásunkat bizonyítja – jelentette ki Majda Petković, a Polet igazgatója.

Az életciklus-elemzés során a termék környezetre gyakorolt hatását vizsgálják annak egész élettartama alatt, a nyersanyag kinyerésétől és szállításától kezdve a gyártáson, csomagoláson, raktározáson, hulladéktermelésen át a késztermék leszállításáig és raktározásáig. A Polet tavaly adta át termékeit az életciklus-elemzésre, és a vizsgálatot követően kapta meg az EPD-nyilatkozatot.

A Polet 2020-ban 1,72 millió eurós fejlesztéseket hajtott végre, ebből több mint egymillió eurót a törökbecsei cserépgyárba, 639 ezer eurót pedig a karlócai téglagyárba fektettek be.

A Polet 2003-ban lett a Nexe Group része, azóta a törökbecsei cserépgyárban és a karlócai téglagyárban csaknem 54 millió eurót áldoztak a termelés korszerűsítésére, az energetikai hatékonyság és a minőség növelésére, termékfejlesztésre és környezetvédelemre. Törökbecsén 246, Karlócán 110 alkalmazottja van a vállalatnak.