2024. április 18., csütörtök

Átfogó temetőrendezés

Kishegyesen a Nyugati temető kitisztításán és fásításán dolgozik a kommunális közvállalat – Az önkormányzat új kápolna létesítését tervezi

Kishegyesen a Kommunál Közvállalat egy átfogó temetőrendezési projektumon dolgozik. Ennek keretében a hétvégén fásítási akciót is tartottak a Nyugati temetőben, amibe bevonták a Vajdasági Magyar Szövetség helyi ifjúsági szervezetét is. Zabos Tibor, a közvállalat kishegyesi részlegének vezetője arról számolt be lapunknak, hogy az elhanyagolt területek kitisztításán és tölgyfák ültetésén dolgoznak.

Jelenleg az elhagyatott területek rendezésén dolgozunk, amiket benőtt a gaz, a bokrok és kisebb fák. Sajnos, az emberek ide hordták a szemetet, és nem a kihelyezett szemetesekbe. Most ezeknek a nagy területeknek a takarításán dolgozunk, és mivel így nagy tisztásokat kapunk, úgy döntöttünk, hogy fásítani is fogunk a takarítással egy időben. Egyelőre csak az 1848-as emlékmű melletti nagy részt fásítottuk be, viszont a bejárati kerítés melletti részhez is tervezünk fasorokat, jobb és bal oldalon is. Ehhez először fel kell újítanunk a kerítést, mert a fák és a cserjék belenőttek, és nagyon rossz állapotban van. Őszre pedig a temetőhöz tartozó nagy szántóföldi részen, a kerítéshez közeli részen szeretnénk egy fasort ültetni. Ha mindez meglesz, akkor elmondhatjuk majd, hogy összefüggő tölgyfás rész veszi körül a temetőt. Reményeink szerint ez húsz év múlva már nagyon szépen fog mutatni – mondta el a részlegvezető, majd arról is szólt, hogy hamarosan újabb szemeteseket fognak kihelyezni a temetőbe, mert igény mutatkozik rá. A hosszú távú tervek kapcsán elmondta, hogy főként a temető biztonságát tartják szem előtt.

Elsősorban az elmúlt időszakban történt rongálások miatt szeretnénk térfigyelő kamerarendszert felszerelni a temetőben. Persze, az itt történő falopások miatt is jó lenne, ha le tudnánk követni, hogy mi történik a temető területén, valamint reméljük, hogy a rendszernek elrettentő hatása lesz. Emellett szeretnénk körbekeríteni a temetőt, ami a bejárati kapu jobb és bal oldalán lehetséges, valamint a bejárati kapu felől nézve a teljes bal oldalt is be tudjuk keríteni – számolt be Zabos.

Kishegyes község önkormányzata 2020-ban fizette ki a kishegyesi temetők vételárának az utolsó részletét az egyháznak – mondta el Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere. Erre a célra három éven keresztül jelentős összeget költött az önkormányzat, most viszont a község tulajdonában vannak, és a Kommunál Közvállalat használja őket.

Fásítási akció a temetőben

Fásítási akció a temetőben

Mivel a temető az önkormányzat tulajdonát képezi, ezért a saját tulajdonunkért felelősséget kell vállalnunk. Számos olyan hiányosság van a temetőkben, amikre megoldást kell találnunk. A takarítás és a fásítás az elsődleges akciók, ugyanakkor a tavalyi évben már elkészítettük az új kápolnára vonatkozó tervet is. A terv szerint ennek a beruházásnak az értéke 36 millió dinár, amit önkormányzati forrásból önállóan, illetve a közvállalattal közösen nem tudunk kivitelezni. Jelen pillanatban vizsgáljuk a lehetőségeket, hogy honnan tudnánk erre a célra pénzt kapni. Mindenképpen pályázni fogunk, emellett az is opció, hogy kisebb értékű terveket dolgozunk ki, amelyek 1-2 millió dináros nagyságrendet képviselnek. Ekkora mértékű beruházást az önkormányzat is megengedhet magának, és ezeket a terveket, saját forrásból, az elkövetkező években el fogjuk kezdeni kivitelezni. Ilyenek például toalettek építése, mivel a jelenlegiek nincsenek megfelelő állapotban – mondta el az alpolgármester, majd hozzáfűzte, hogy ezekhez a kisebb tervekhez tartozik a további fásítás és a környezet rendezése is. Ezeket a feladatokat a közvállalat vállalta, és már meg is kezdte a kivitelezését az év eleje óta – fogalmazott Sándor.