2024. április 20., szombat

Az új épületben mindennek lesz helye

A kúlai Városi Könyvtár 2008 óta működik ideiglenesen a Pionír otthonban

A teljes felújítás utolsó fázisában, 2008 augusztusában kigyulladt a kúlai Városi Könyvtár. A mintegy 70 ezer címszót tartalmazó könyvállománynak mintegy 30 százaléka semmisült meg a lángok és az oltás következtében, ami hatalmas veszteség. Az épületet a helyi egészségház építtette újra, saját szükségleteire, a könyvtár pedig ideiglenesen a Pionír otthonként ismert épületbe költözött, ahol szűkös helyen, és jónak kevésbé mondható feltételek között működik. Mindezt Hugyik Karolinától tudtuk meg, aki 2007-ben kezdett el dolgozni a városi könyvtárban.

− Gyakorlatilag egyetlen helyiségbe lett besűrítve a felnőtt és a gyermekkönyvállomány, az olvasóterem pedig egy folyosón van, itt használják a számítógépeket is. Rendezvénytermünk nincs, így a tömegesebb rendezvények szervezéséhez minden alkalommal külső helyszínt kell találni. A könyvtárnak fiókkönyvtárai vannak a községhez tartozó környező falvakban: Lipáron, Cservenkán, Szivácon, Veprődön és Keresztúron. Az igazgatás itt, helyben történik, ahogyan a könyvek beszerzése, bevezetése is. 2012 óta könyvtárunk bekapcslódott a COBISS rendszerbe. Tavaly fejeződött be a cservenkai és a lipári kapcsolódás, és folyamatban van a többi állománynak a bevezetése is – magyarázta Karolina.

Elmondta, hogy minden év októberében rendezik meg a Mesec knjiga elnevezésű rendezvénysorozatot, melynek keretében könyvbemutatókat tartanak. A vendégek a kortárs szerb írók, költők soraiból kerülnek ki, akik egy-egy író-olvasó találkozó keretében bemutatják az éppen megjelent könyvüket. A bemutatókat követően a jelenlévők elbeszélgetnek a szerzővel, a könyvek pedig a helyszínen megvehetők. Az olvasókat előzőleg megkérdezik, kik azok a szerzők, akikkel élőben is szívesen találkoznának, és ennek alapján állítják össze a meghívottak listáját. A hónap folyamán 5-6 ilyen találkozót tartanak, a rendezvény pedig az irodalmi és képzőművészeti pályázat gálaműsorával zárul.

− Minden évben az általános és középiskolások számára meghirdetünk egy irodalmi és képzőművészeti pályázatot. A munkákat nyelv- és rajztanárok bírálják el, a díjazottak pedig dicsérő oklevelet és értékes ajándékot kapnak. A pályázat eredményhirdetése és kiállítása a sziváci könyvtárban kerül megrendezésre. Az utazáshoz a gyerekek és tanárok számára autóbuszt szervezünk. Az alkalmi műsorra általában a gyermekirodalom kortárs költői közül hívunk meg valakit.

Tavaly a járványügyi helyzetre való tekintettel Tode Nikoletić hozta el és osztotta szét könyveit a helyi iskolákban, az ünnepi műsor pedig elmaradt – mutatott rá beszélgetőtársam.

Hugyik Karolina kúlai könyvtáros (Paraczky László felvétele)

Hugyik Karolina kúlai könyvtáros (Paraczky László felvétele)

A könyvállományról szólva elmondta, hogy a könyvtár magyar könyvállománya elég szerény, mert sok könyv a tűz martalékává vált. Azóta főleg szépirodalmi könyveket igyekeznek beszerezni, különös tekintettel az általános és középiskolás háziolvasmányokra, de amikor alkalom adódik a vásárlásra, törekszenek arra, hogy minden korosztály számára biztosítsanak új könyveket.

−A könyvtár könyvállományának nagy része szépirodalom, de minden tudomány számára van kialakított rész, még ha zsúfoltan is. Az egyetemistáknak az irodalmi és nyelvészeti vizsgákhoz biztosított a legtöbb szakirodalom, de szinte minden tudományhoz találhatók szakkönyvek. Hamarosan elkezdődik az új könyvtár helyének a kialakítása − a terv már megvan hozzá −, és akkor több lehetőség és hely lesz mindenre, rendezvényekre, a különböző kurzusok szervezésére és az új könyvek számára is. Tervben van egy olyan résznek a kialakítása, ahol csak a helyi vonatkozású kiadványok kapnak helyet, ez lesz az ún. zavičajna zbirka, de az értékes kiadványonknak is méltó helyet találunk. Gondolok itt elsősorban a Pallas nagy lexikonokra és az 1800-as években kiadott könyvekre. Külön részben lesznek a kutatáshoz használatos enciklopédiák is. Sok diák venné igénybe az olvasótermet, hiszen most is bejárnak a vizsgaidőszakokban tanulni, az idősek pedig a folyóiratokat, napilapokat lapozgatnák szívesen, erre azonban itt sajnos nincs lehetőség. Gyerekfoglalkozásokat is tartottunk azelőtt, ünnepi készülődések formájában kézműves délutánokat, valamint a gyerekirodalmat népszerűsítő beszélgetős, olvasós délutánokat is. Az általános és középiskolások sokszor jöttek beszámolókat, pannókat készíteni, és számítunk arra, hogy az új épületben minden újraindul – mondta végezetül Hugyik Karolina kúlai könyvtáros.