2024. április 24., szerda

„Egyéntől függ, milyen lesz a kórkép"

Tatjana Simić, a belgrádi Orvostudományi Kar professzora és a koronavírus-járvány kutatásával foglalkozó projekt vezetője a Szerbiai RTV-ben elmondta, hogy az általuk végzett kutatatások arra világítanak rá, hogy a különböző gének miként befolyásolhatják a klinikai kép súlyosságát.

A koronavírus esetében nincsenek szabályok arra vonatkozóan, hogy a betegség hogyan zajlik le az embernél. Teljesen egyéni, hogy milyen lesz a klinikai kép. Amire a tudomány választ keres, az, hogy milyen kapcsolat van a genetikai variációk és a vírusok, valamint a szervezetünk között, mondta a szakember.

Tatjana Simić hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány nemcsak a tudósok számára jelent kihívást, hanem az egész emberiség számára. Elmondása szerint évek óta foglalkozik azzal, amit gyakran paramedicinális perspektívából hallunk, ez pedig a szabad gyökök, mint molekulák, amelyek károsítják fehérjéinket, ezáltal oxidatív stresszt okoznak.

Bebizonyosodott, hogy a koronavírus a gyulladásos sejtjeinkben fellépő extrém gyulladás mellett a szabad gyökök nagy termelését okozza, és hogy ezek a különböző szervek különböző károsodásainak közvetítői, mondta a professzor.

Hozzátette, hogy a védekezési mechanizmusok személyenként eltérnek, mert az evolúció során a gének variációi következtek be, így az emberek különböző védelmi képességekkel rendelkeznek a semlegesítendő szabad gyökök ellen.