2024. március 28., csütörtök

Görög kísérlet: karantén helyett nyaralás

Az idegenforgalomi szakemberek érdekes megoldással álltak elő: 189 holland turista, akiket a saját országukban karanténba helyeztek, az elszigetelést egy görögországi üdülőhelyen való nyolc napos bezártságra válthatta fel – írja a Blic hírportál.

Ez a megoldás egyelőre csak kísérlet, amelyet annak érdekében végeznek el, hogy kiderítsék: lehet-e biztonságos évi pihenőt szervezni a koronavírus-járvány ideje alatt. A próbapihenő résztvevői személyenként 399 dollárért kapnak teljes szállást, beleértve a medencék, az éttermek és a hotel más szolgáltatásainak használatát is, de semmi mást.

A rendszeres koronavírus tesztek és a 1,5 méteres távolság betartása mellett a turistáknak be kell érniük a szobájuk ablakából, vagy erkélyéről az Égei-tengerre nyíló látvánnyal, ugyanis nem hagyhatják el a pihenőhelyet.

A turisták hétfőn érkeztek meg Rodos szigetére, ahol az új fajta üdülésre lehetőséget nyújtó Micis hotel is található.
– Rendkívül furcsa érzés itt lenni, de nagyon izgatott vagyok, hogy nyaralni mehetek – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Amy Smulders grafikus, aki a lánytestvérével együtt utazott a szigetre.

A holland Sunweb turisztikai iroda szervezte meg a nyaralást, amelyet a kormány is támogatott. 25 ezer jelentkező közül választották ki azt a 18 és 70 év közötti személyeket, akik élvezhetik a próbapihenő „kiváltságait”. Az iroda végrehajtó igazgatója, Mattijs ten Brink reményét fejezte ki, hogy ez a kísérlet bebizonyítja majd, hogy az emberek továbbra is élvezhetik a nyaralást, mégha szigorú előírások betartása mellett is kell üdülniük.
– A kísérlet rendkívül fontos az idegenforgalom számára. Nem sok vállalat élne túl ugyanis még egy nyarat turisták nélkül – hangsúlyozta Brink. Hozzátette: az emberek bezárása az üdülőhelyeken csak ideiglenes megoldás.

Rodos szigetének lakói azonban vegyes érzelmekkel fogadták a kísérletet.
– Úgy vélem, hogy ez igazából nem segít az olyan éttermeken, mint a miénk. Ez az első ilyen kísérlet, de biztosan követi majd a második és a harmadik is. Egy pillanatban majd minden visszatérhet a maga helyére – mondta Janis Kalikijas, a hotel vezérigazgatója.