2024. április 20., szombat

Az MVM Szerbiában szeretne beruházni

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. Szerbiában szeretne beruházni. Ennek kapcsán kezdett Kóbor György, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója tárgyalásokat Zorana Mihajlović energetikai miniszterrel – közölte az energetikai minisztérium.
Kóbor György a szerdai tárgyalást követően kiemelte, Szerbiában és Belgrádban, mint a régió központjában tervezi működését, és hangsúlyozta, hogy a jövő az energia cseréjében és elosztásában rejlik. Rámutatott, a disztribúciós hálózaton, mint az európai hálózat részének fejlesztésén közösen kell dolgozni, miközben Szerbia és Magyarország is részt vállalt annak a gázvezetéknek a kiépítésében, amely az orosz gáz továbbítását teszi lehetővé. Szavai szerint sok befektetési lehetőség nyílt meg, éppen ezért, mint mondta, Szerbiában kívánják feltárni a beruházási lehetőségeket.
Zorana Mihajlović a beszélgetés során rámutatott arra, hogy a köztársasági képviselőház éppen ma kezdi egy olyan törvénycsomagnak a megvitatását, amely az energetikát érinti, és a bányászatban, valamint az energetikába történő beruházást könnyíti meg. Emellett egy teljesen új törvényt dolgoztak ki a megújuló energiaforrások szabályozására, ezenkívül egy országos terv, valamint egy új stratégia is készül, amely erre a területre vonatkozik.
– Hamarosan egy új, 15 milliárd euró értékű bányászatot és az energetikát érintő beruházást tervezünk, így szívesen látunk mindenkit, aki befektetne Szerbiában, különösen a megújuló energiaforrások terén, mert ez stratégiai fontosságú terület a számunkra – emelte ki Mihajlović.