2024. március 28., csütörtök

Szerbiában van, a lakosság száma alapján, a legtöbb szabadúszó

Szerbia az első helyen áll a szabadúszók tekintetében a világon, a lakosság számát figyelembe véve, valamint a 11. helyen az összes freelancer viszonylatában.

A szabadúszók közelebb állnak az önfoglalkoztatottságú személyekhez, mint a klasszikus munkásokhoz, és a fejlettebb országokban is komoly vita tárgyát képezi, hogy miként legyenek képesek megadóztatni ezeket a személyeket, ugyanis számukra igencsak nehéz meghatározni a fizetendő adó számát – nyilatkozta Jelena Žarković a Belgrádi Közgazdasági Egyetem professzora.

A szabadúszók helyzetét még nem határozták meg törvényes keretekkel, ami azt jelenti, hogy a kezdetektől fogva kisebb a munkajoguk is.

Emiatt egy új, rugalmasabb munkaadóztatási törvényt kell elfogadni, azonban ezzel kapcsolatban a professzor arra figyelmeztet, hogy ezeknek a személyeknek sokkal kevesebb lesz majd a nyugdíjuk. Itt ugyancsak problémát jelentenek azok a szolgáltatások és munkaadók, akik nem a klasszikus módon díjazzák a munkásaikat, ilyen a Glovo, a Wolt és a Car:Go is.

Az Internetes Dolgozók Egyesületének képviselője az elmúlt héten tüntetést szervezett a szerb parlament előtt, s a szabadúszók adóztatásával kapcsolatos új törvények ellen léptek fel, ugyanis szerintük ők is csak kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalók, miközben klasszikus vállalkozókként tekintenek magukra.

Jelena Žarković szerint az elbírálásban az is komoly gondot jelet, hogy a szabadúszók fizetései merőben különböznek egymástól, így az átlagvonás után is 70-80 ezer dináros keresetet könyvelhetnek el, azaz sokan keresnek 2000, sőt 3000 eurónál is többet.

A freelancerek mellett nem klasszikus munkavégzőknek nevezhetők még az idénymunkások is, akiknek a bejelentésére egy online rendszert alakítottak ki, amely igencsak sikeresnek mondható, ugyanis a becsült 70 ezer idény jellegű munkásból már 50 ezren a felhasználói.

Duško Vuković, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének alelnöke elmondta, hogy közel állnak ahhoz, hogy létrehozzanak egy olyan szakszervezetet, amely a szabadúszókat és mindazokat bevonja majd a saját égisze alá, akik nem a hagyományos iparágakban tevékenykednek.