2024. március 29., péntek

Pályázat az erőszakot elszenvedett nők támogatására

A szerb kormány és a szerbiai ENSZ nemek közötti egyenlőségért felelős koordinációs testülete ma pályázatot hirdetett az SOS-vonalon keresztül történő, az erőszak áldozatává vált nőknek támogatást nyújtó nem kormányzati szervezetek számára történő forráselosztásról.

A Koordinációs Testület elnöke, Zorana Mihajlović rámutatott, hogy a nők elleni erőszak elleni küzdelemben mindannyiunknak együtt kell lennünk. Az állam törvényeket és stratégiákat dolgozott ki és fogadott el, emlékeztetett Mihajlović, hozzátéve, hogy az intézményeknek is ösztönözniük a nőket, hogy tegyenek feljelentést az erőszakról.

Emlékeztetett arra, hogy az állam a nemzetközi partnerekkel és a civil társadalmi szervezetekkel együtt azon dolgozik, hogy támogatást nyújtson az erőszak áldozatává vált nők számára.

Meghatározták, hogy projektjavaslatokat olyan szervezetek nyújthatnak be, amelyek speciális SOS támogatási szolgáltatásokat nyújtanak az erőszak áldozatainak telefonon vagy elektronikus úton, online kommunikációs platformok révén, konzultációs lehetőséget nyújtanak.

Az SOS telefonok különösen fontosak olyan hosszú távú krízishelyzetekben, mint például a COVID-19 járvány, amikor a bizonytalanság, a korlátozott kapcsolatok miatt megnő a családon belüli erőszak esélye.

Hozzáteszik, hogy a verseny azért is fontos, mert a civil szervezetek gyakran szembesülnek az ilyen típusú támogatások folyamatos biztosításához szükséges források hiányával.