2024. április 20., szombat

Májustól új abroncs cimkék

Május elsejétől megújul az a 2012 novemberében bevezetett EU-s abroncs cimke, amely jelöli az üzemanyag-hatékonyságot, a nedves úton való fékezést, valamint a gördülési zajt is – írja a 021.rs hírportál.

A kilenc évvel ezelőtt meghozott uniós rendelet előírja, hogy a gumiabroncsokat a gördülési ellenállás, a tapadás mértéke és a gördülési zaj szerint is jelöljék a gyártók.

A gépjárművek legfontosabb részei a gumiabroncsok, amelyekkel a jármű az úttesttel érintkezik. A gumiabroncsok forgás közben folyamatosan deformálódnak, ennek következtében pedig felmelegszenek és hő formájában energia távozik belőlük. Minél nagyobb a gumiabroncs deformálódása, annál nagyobb a gördülési ellenállása, és ennek következtében a jármű fogyasztása is. A gördülési ellenállás a gumiabroncs sajátosságaiból eredően nem szüntethető meg teljesen, de a hatása jelentősen csökkenthető.

A biztonságos vezetés szempontjából a gumiabroncs egyik legfontosabb jellemzője a nedves úton mért tapadás. A jó nedves tapadással rendelkező gumiabroncs fékútja csapadékos időben rövidebb.

A harmadik jellemzője a gumiabroncsoknak a gördülési zaj, amelynek forrása alapvetően a futófelület tagoltsága, a minta blokkok és árkok váltakozása. A kívül mérhető gördülési zaj feltüntetésének oka, hogy a zajterhelés is része a környezetszennyezésnek is, különösen az autópályákon.

A gördülési ellenállást idáig hét kategóriába sorolták (A, B, C, D, E, F, G), amelyeket két részre bontottak, vagyis a megfelelő (A, B, C) és rossz (E, F, G). A „D kategória” egyfajta üres területet jelentett.

A május elsején életbe lépő új EU-s abroncs cimke logikusabb és áttekinthetőbb. A gördülési ellenállás és a nedves úton való fékezést öt kategóriába sorolják, melyek közül az A számít a legjobbnak. Az A, C és E kategóriákat zöld, sárga és piros színekkel jelölik, míg a B és a D világossárga és narancssárga színűek lesznek.

A gördülési zajt ezentúl A, B és C betűkkel jelölik, a legkisebbtől a legnagyobbig. Az új abroncs cimke különböző besorolásokat vezet be a hóabroncs esetében, mégpedig a Triglav szimbólumát egy hópihével ötvözve, valamint a jégabroncsokra is, amely egy jégcsapból áll.

Nyitókép: (Illusztráció: pixabay.com)