2024. március 29., péntek

Szakszervezeti tüntetés a bérekért

Egyes gyárakban a fizetések sehogyan sem akarnak visszaállni a pandémiát megelőző időszakra

Elégedetlenek a Fiat Plastic dolgozói, s ennek tömegesen és nyilvánosan is hangot adnak a közeljövőben. Mint korábban már értesítette lapunk a kedves olvasóit, a járványhelyzet kezdete óta folyamatos a bizonytalanság a gépkocsi-lökhárítókat gyártó kragujevaci üzemben. A Fiat Plastic dolgozói, megelégelve az eddigi helyzetet, tüntetés mellett döntöttek, amit az üzem munkásai április 24-ére terveznek megszervezni a kragujevaci végrehajtó tanács épülete előtt. A követelésnek több pontja van, a leglényegesebb, hogy a vezetőség, illetve a munkaadók állítsák vissza a munkások fizetéseit a járvány előtti szintre – írja a Danas napilap.

Zoran Miljković, Fiat Plastic gyár független szakszervezetének képviselője szerdán délelőtt nyilatkozott a Beta hírügynökségnek, és elmondta, hogy elvárásai szerint a megmozdulást támogatják a kragujevaci FiatChrysler autógyár (FCA) munkásai, de ugyanúgy a hasonló helyzetben lévő gyárak dolgozói és a polgárok is.

– A nyilvános szakszervezeti tüntetést az egy éve tartó és egyre fokozódó bizonytalan helyzet váltotta ki. A bérek visszaállítása mellett követeljük a korszerű gépkocsik gyártásának megkezdését a kragujevaci üzemben, a magasabb foglalkoztatottsági szintet a folyamatosan növekvő munkatempó miatt, valamint azt, hogy a kragujevaci dolgozókat ne irányítsák át szlovákiai üzemekbe – közölte a szakszervezeti képviselő.

Miljković azt is elmondta, hogy többek között Nikola Dašićtól, Kragujevac polgármesterétől is kért tárgyalási időpontot. A Fiat 500L típusú gépkocsikhoz lökhárítókat gyártó Fiat Plastica dolgozóit leginkább az érintette, hogy miután visszatértek a járványügyi helyzet okozta fizetett távollétről, a jogaik és munkafeltételek ugyanolyanok maradtak, mint a kényszerszabadság ideje alatt, annak ellenére, hogy a munka teljes gőzerővel folyik.

A dolgozók jelenleg tárgyalásokat követelnek a munkaadóktól. Olyan témákról szeretnének tárgyalni mint a nyaralási pótlék csökkentésének megállítása, a fizetett kényszerszabadság korrekt elszámolása, vagyis a Fiat Plastica dolgozói is követelik teljes juttatásnak a 65 százalékos elszámolását a jelenlegi 60 százalékos helyett, amiben az FCA dolgozói is részesültek. A gyár Független Szakszervezete korábban bejelentette, hogy a munkavállalók fizetésének csökkenése azért következett be, mert a szakszervezet nem volt hajlandó aláírni a munkáltatóval egy kollektív szerződést, aminek értelmében a munkásoknak nincs joguk a sztrájk, illetve a szervezett munkafelfüggesztés bármilyen módjának gyakorlásához.