2024. április 25., csütörtök

Az energiahatékonyabb otthonokért

A zentai BES Heat Pump Kft. csatlakozott a GEFF-programhoz

Az utóbbi időben, ahogyan az EU tagállamaiban, úgy Szerbiában is elkezdték állami szinten intenzívebben támogatni a megújuló energiaforrások használatát. Hangsúlyt fektetnek arra, hogy ahol csak lehet, a felesleges energiaköltségeket csökkentsék, mind az iparban, mind a háztartásokban. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank nagy anyagi forrásokat különít el arra a célra, hogy Szerbiában is különböző támogatási programok keretein belül széles körben hozzáférhetővé tegye az energiahatékonysági beruházásokat. Ezen fejlesztési alapok egyike a GEFF, amely a környezettudatos gazdaságot támogatja, így különböző energiahatékonysági beruházásokra lehet vissza nem térítendő támogatáshoz jutni általa.

Az alap a teljes energetikai beruházás 20 százalékát 60 napon belül megtéríti, emellett különböző hazai pénzintézetek lakossági hiteleket dolgoztak ki erre a programra alacsony kamattal, hatéves törlesztésre. Ezzel is arra szeretnék buzdítani a polgárokat, hogy tegyék energiahatékonyabbá otthonukat független kutatóintézet által bevizsgált készülékekkel, hosszú távon pedig csökkentsék a kiadásaikat – a hitelprogram segítségével ezt most jócskán kevesebb anyagi ráfordítással megtehetik, legyen szó hőszivattyúról, napelemről vagy PVC-nyílászáróról stb.

A programhoz csatlakozott a zentai alapítású BES Heat Pump Kft. is. A hőszivattyúkat gyártó és forgalmazó cég igazgatója, Bíró Magyari Tas lapunknak nyilatkozva elmondta, esetükben ez úgy működik a gyakorlatban, hogy amikor az ügyfél megrendel egy hőszivattyút, azt a bank kifizeti, a cégük beépíti, az ügyfél törleszteni kezd, 60 napon belül pedig a termék árának 20 százalékát készpénzben visszakapja. Gyakorlatilag tehát kezdőtőke nélkül pénzhez is jut, miközben a befektetés is megvalósul. A cég termékei természetesen eddig is megfeleltek a hatályos EU-szabványoknak, a programban való részvétel feltételeként most újra bevizsgálásra kerültek, és megbízható energiahatékony terméknek minősítették őket.

Az igazgató kifejtette, nagy problémát jelent a hőpumpák esetében is, hogy nagyon sok használt behozatali termék van a piacon, melyekről feltételezhető, hogy eredeti helyükön okkal cserélték le. Emellett „feketézők” is elkezdtek ilyen termékeket előállítani és olcsóbban árusítani – de természetesen minden garancia nélkül. Mint minden esetben, a minőséget itt is meg kell fizetni, ezzel a hitelprogrammal viszont elérhetőbbé teszik a felhasználók számára, egyúttal remélhetőleg visszaszorítják a feketegazdaságot is.