2024. április 20., szombat

Újabb koncert a Mozart-évforduló jegyében

Kétszázharminc esztendő telt el Wolfgang Amadeus Mozart világhírű komponista halála óta.

Ebben a hónapban a tiszteletére a székvárosban még egy koncertet tartanak. A Gran Partita néven ismert B-dúr szerenádja után – amelyet a Vajdasági Szimfonikus Zenekar 12 fúvós és egy nagybőgős művésze, Aleksandar Tasić vezetésével ragyogóan játszotta el a Zsinagóga hűséges közönsége előtt – április 23-ára újabb hangversenyt tűzött ki a szervező, az Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága.

A Vajdasági Szimfonikus Zenekar kiváló szólistái és Radovan Vlatković fogja szórakoztatni a közönséget. Műsoron szerepel Mozart Don Giovanni c. operájának nyitánya, továbbá a 41. számú szimfóniája, amely a Jupiter nevet kapta, valamint kürtre és zenekarra írt 3. számú koncertje, amelyet a salzburgi Joseph Leutgen virtuózművésznek szentelt. A székvárosi közönségnek alkalma lesz ezt a művet Radovan Vlatković, a kürt zenevilágában minden idők egyik legnagyobb művészének előadásában hallani. Lenyűgöző karrierjéről tanúskodik az a tény, hogy 2014 óta a Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagja. A világ minden tájáról csak 300 zenész büszkélkedhet ezzel a kiváltsággal. A koncertet vezénylő karmester, Srboljub Dinić pedig a Braunschweig Zenekar és Színház jelenlegi általános zenei igazgatója. Számos rangos zenekarral lépett fel a világ minden táján, például a Müncheni Szimfonikus Zenekarral, a Stuttgarti és a Braunschweig Állami Zenekarral, a Nürnbergi, a Berni, a Bázeli Szimfonikus Zenekarral, a Veronai Zenekarral és a Valencia Zenekarral. Másodszor fog együttműködni a Vajdasági Szimfonikus Zenekarral.

A Mozart-koncertek sorozatát a Grand Partita c. szerenád ragyogó előadásával kezdték meg a Vajdasági Szimfonikus Zenekar kiváló zeneművészei

A Mozart-koncertek sorozatát a Grand Partita c. szerenád ragyogó előadásával kezdték meg a Vajdasági Szimfonikus Zenekar kiváló zeneművészei

A Mozart-koncert a Zsinagógában április 23-án 19 órakor kezdődik. Az 1000 dináros belépőjegy vásárlását az érdeklődők online rendezhetik a http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login linken. Az egyetemisták, diákok és a nyugdíjasok viszont, akik 50% kedvezményben részesülnek, a jegyeket személyesen vásárolhatják meg 9 és 13 óra között a koncertet szervező Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága irodájában (Templomudvar/Katolikus porta 2).