2024. április 18., csütörtök

Szeptemberre megépül az új Covid-kórház

Az újvidéki képviselő-testület tegnapi ülésén döntést hoztak arról, hogy a város tulajdonában lévő mišeluki telkeket a köztársaságnak adományozzák, mert ennek köszönhetően gyorsabban megépülhet a kiszemelt területen az új Covid-kórház.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere tegnap a képviselő-testület ülése előtt kijelentette, több terület is szóba került az új kórház megépítésével kapcsolatban, megtekintettek pár kaszárnyát is, de a szakértők végül a Mišeluk mellett döntöttek. – Nehezen lehetett volna jobb területet találni az új kórház megépítésére, három percre van a várostól, nagyon jó a környező úthálózat, csendes helyen helyezkedik majd el – magyarázta a polgármester. – A városi költségvetésben 250 millió dinárt irányoztunk elő a környék közművesítésére, ebből megépítjük a vízhálózatot, a szennyvízhálózatot, a bekötőutakat is. Nem kell sajnálni a pénzt az új kórházak, óvodák építésére, mert ennek köszönhetően fejlődhet gyorsabb ütemben a város – magyarázta Vučević. Hozzátette: az intézmény kapacitása 600 ágy lesz, 200 beteget tud majd intenzív ellátásban részesíteni. Kiépítési koncepciója a batajnicai és a kruševaci Covid-kórházak mintáját követi, de létrehozása mindössze négy hónapot vesz igénybe.

A polgármester kitért egyes politikai pártok kritikájára is, mondván, hogy azok, akik szerint a valamikori Tito Marsall kaszárnya jobb választás lett volna, azok nem tudják azt, hogy nagyon sokat kellett volna befektetni a Futaki úti kaszárnya rekonstrukciójába.

A megosztottságnak ebben a kérdésben nincs helye!

A Vajdasági Szociáldemokrata Ligában úgy vélik, hogy az új Covid-kórház építésével kapcsolatban a politikai erőknek nem lenne szabad megosztottságot üzenniük, a pártoknak egyként kell támogatniuk az új létesítmény megépítését! A Liga városi bizottságából felhívást intéztek a városban tevékenykedő, összes politikai párthoz, hogy támogassák a kórházépítés kezdeményezését, hiszen ez a létesítmény fogja majd jelenteni az oly régóta várt, és annyira hiányolt, új városi kórházat.

– Vitathatatlan, hogy a Covid-kórház megépítése a polgárok számára azt eredményezi majd, hogy a járvány ideje alatt megfelelő egészségügyi ellátásban részesülhetnek. Ugyancsak nem vitás, hogy megnyitásával jelentős mértékben tehermentesül a vajdasági Klinikai Központ, és hogy egy, a későbbiekben bővíthető, és rendeltetését és befogadóképességét tekintve átalakítható egészségügyi tartalommal bővül majd a rendszerünk. Meggyőződésünk, hogy e körül a fontos téma körül elérhető az egyetértés, az összes politikai tényező viszonylatában, a politikai megosztottságnak és a feszültséggerjesztésnek most nincs itt az ideje – üzenik a közleményben. A ligások szerint a mišeluki telket alapos elemzést követően választották ki, a több, lehetséges lokációhoz képest valóban ez a legindokoltabb. – Van elég hely a 600 betegágynak, és a megfelelő számú parkolóhely kiépítésére is. Mivel a környéken többnyire városi telkek vannak, így a járvány után könnyen terjeszkedhet majd az intézmény, és egy napon nagy, közkórházzá válhat. Egy ilyen, újvidéki közkórház megépítése a VSZL programprioritásai között szerepel, a Vajdasági Klinikai Központ és a kamenicai intézet tehermentesítésének érdekében már több mint egy évtizede ez mellett szállunk síkra. Sajnáljuk, hogy a korábbi években követelésünk nem talált megértő fülekre – állapítják meg a Liga újvidéki bizottsága által aláírt sajtóközlemény.

Covid-egészségház az Újtelepen

Továbbra is csak az újtelepi egészségházban fogadják a koronavírusos, pontosabban a Covid-gyanús tünetekre panaszkodó betegeket, a rendelőközpont telefonszámai: 021/4879-213, 4879-215, 4879-217, 4879-231, 4879-239 és 4879-243.

Az oltásra bejelentkezni a www.euprava.gov.rs honlapon lehet. A 021.rs tegnap arról cikkezett, hogy az éj leple alatt gyűlöletszító plakátok jelentek meg több helyen a városban. A Fiatal Vajdaság elnevezésű szervezet aktivistái azt üzenik, hogy azokat, akik ellenzik a védőoltás felvételét, börtönbe kell vetni!