2024. március 29., péntek

Óvatosan az utakon!

A motorosnak és járművének is felkészültnek kell lennie – mondja Turuc József tapasztalt motoros

A tavaszi idő jó alkalom arra, hogy a motorozás szerelemesei leporolják járműveiket, és a hosszú téli időszak után végre hódolhassanak szenvedélyüknek. A néhány hónapos szünet után azonban nem árt fokozatosan megkezdeni a tavaszi motorozást.

– Nagyon fontos, hogy műszakilag kifogástalan legyen a jármű – mondja Turuc József, a Sinovi Severa motorosklub tagja, tapasztalt motoros, akit az idénynyitás és a napokban Bácskossuthfalva közelében történt, emberéletet követelő motorosbaleset okán kerestünk fel. – Főleg a gumik állapotára figyeljünk oda nagyon, hiszen meg tudnak keményedni, és különösen a gumik külső sávja esetében ez balesetveszélyes a kanyarokban. Minden idény kezdetekor jól át kell vizsgálni a gumikat, és amennyiben szükséges, le kell cserélni őket. Ezt egyébként is ajánlatos 3-4 évenként megtenni. Külön figyelmet kell fordítani a fékek állapotára. Mondhatjuk, hogy fel kell készítenünk a járművet a közlekedésre.

A motor mellett a motorosnak is fontos felkészülnie a tavaszi idényre. Mire kell nagyon odafigyelnie?

– Fontos, hogy fokozatosan térjünk vissza a közlekedésbe. A motor nem játékszer. Figyelembe kell vennünk az időjárási és az útviszonyokat. Sajnos vannak nagyon rossz útszakaszok, ahol csak 50-60 kilométeres sebességgel lehet haladni. A megfelelő sebesség megválasztása csak kellő tapasztalattal valósítható meg. A nagy sebesség következtében egy rosszabb út másodpercek alatt megdobhatja a járművet, és megtörténik a baleset. Nagyon lényeges, hogy megfelelő vezetői képesítéssel is rendelkezzen a motoros, mint ahogy az is, hogy ne váltson egyik napról a másikra erősebb járműre. Nekem is feladta a leckét, amikor 750-esről 1000-esre váltottam. Olyan volt az erősebb motorra ülnöm, mintha egy vadlóra ültem volna.

Milyen védőfelszerelések állnak a motoros rendelkezésére?

– Ma már nagyon sok jó minőségű védőfelszerelést lehet beszerezni. Sajnos ezeken spórolnak a legtöbbször a motorosok, pedig használatuk életet menthet. Tudni kell, hogy az olcsóbb sisakok anyaga elfárad az idő múltával, és már nem biztos, hogy megfelelő védelmet biztosít. Ajánlanám a karbonsisakokat, ezek biztonságosabbak. Fontos a csizmák, lábvédők viselése motorozás közben, valamint a megfelelő kesztyű, nadrág és kabát is ajánlott. Az újabb fajta motoroskabátokban már gerincvédők is vannak.

Milyen az autósok viszonyulása a motorosokhoz, nekik mire kell jobban odafigyelniük?

– Az autósok is elszoknak egy kissé a téli időszakban a motorosoktól. Jobban oda kell figyelniük a közlekedés más részvevőire is, így ránk, motorosokra is. Sajnos a legújabb műszaki vizsgák nem teszik lehetővé, hogy hangosabb legyen a kipufogó a motoron, viszont ez sokszor fel tudja hívni az autós figyelmét arra, hogy egy motoros közeledik felé. Most a halkabb motorozás során sokszor meglepődik a sofőr, hogy megjelenik mögötte egy motoros. Mindenképpen oda kell figyelnie minden közlekedőnek arra, hogy mások is vannak az úton, és szem előtt kell tartani, hogy az út nem versenypálya. A motorozásnak élvezetet kell jelentenie, és nem balesetforrást – mondta végül a topolyai Turuc József.