2024. április 25., csütörtök

Segítséget kérnek a helyreállításhoz

Tűz következtében tető nélkül maradt egy idős hölgy és egy kétgyermekes édesanya

Ahogy korábban beszámoltunk róla, csütörtökön két óra tájékában kigyulladt egy családi ház a Majsai híd közelében található Kosta Racin utcában. A tűzoltók három járművel vonultak ki a helyszínre. A ház tetőszerkezete a tűz martalékává vált. A ház egyik részében egy idősebb hölgy, Mirkov Margit, míg a másikban Dulić Gabriella két gyermekével lakik, akik most segítséget kérnek a tetőszerkezet helyreállításához.

Tegnap kilátogattunk a tűzeset helyszínére, ahol Mirkov Margit fogadott minket, és megmutatta a keletkezett károkat. A ház tetőszerkezete teljesen megsemmisült. A mennyezetet jelenleg csak fóliák védik az időjárás viszontagságaitól. Mirkov Margit elmondta, hogy az épületben nincs áram és fűtés, így ő jelenleg lányának a lakásában, míg Dulić Gabriella gyermekeivel a szüleinél van elszállásolva. A tűzeset váratlanul érte a ház lakóit.

Amikor a tűzeset bekövetkezett, éppen az egyik szomszéd babájára vigyáztam. Egy nagy durranást hallottam. Ekkor kirohantam az udvarra és megláttam, hogy a kémény körül koromfekete füst gomolyog. Berohantam a házba és kihoztam a kisbabát az udvarra. Az volt az első dolgom, hogy felhívtam a pici édesanyját, hogy jöjjön el érte. Pár perc múlva már el is vitte őt. Közben a tűz tovaterjedt. Erősen fújt a szél, ami a szomszéd házra vitte a tüzet. Tudni kell, hogy a szomszéddal közös a tető és a padlás, így a lángok könnyen átterjedtek. A padláson egyébként rengeteg tárgyat tároltunk. Ott voltak könyvek, újságok, befőttesüvegek, műanyag kerti bútorok, sátor, különböző lábbelik, karácsonyi díszek, ami mind a lángok martalékává vált. Hozzáteszem, amikor égett a tető, furcsa csilingelő hangot lehetett hallani, mintha ezernyi csengőt ráztak volna. Ez az üvegtárgyak hangja volt, miközben szétpattantak a nagy hőtől. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a mennyezet jól meg van csinálva. Sárból készült. Nem volt benne szalma, így a tűz nem terjedt át a ház alsó szintjére. Azt, hogy mi okozta a tűzesetet, nem tudjuk, talán a kémény gyulladhatott ki – elevenítette fel a csütörtökön történteket Mirkov Margit.

A fentiekhez az egyik háztulajdonos hozzátette, hogy a becslések szerint a kár tíz-tizenháromezer eurót tesz ki. Csak a tetőszerkezet helyreállításához szükséges ácsmunka ára háromezer euró. Ehhez a nyugdíjból élő idős hölgynek és az egyedülálló édesanyának sincs elegendő anyagi forrása. Sőt emellett egyéb váratlan kiadások is adódhatnak.

Sajnos a tűzesetben több személygépkocsi is megsérült. Szikrák estek rájuk, és tönkrement a festésük. Szerencsére a tulajdonosok nem akarnak feljelenteni bennünket, mert ismerjük őket, de ki tudja, hogy mikor jelentkezik valamelyikőjük kárigénnyel – magyarázta Mirkov Margit.

A kár több, mint tízezer euró

A kár több, mint tízezer euró

A tűzeset károsultjai örömmel fogadnak minden segítséget. A beszélgetés végén Mirkov Margit egy tanáccsal is szolgált a polgároknak.

A lakásban minden ember függessze ki jól látható helyre a legfontosabb telefonszámokat, a tűzoltókét, a mentőkét vagy a rendőrségét. Soha nem tudni, mikor következik be a baj, amikor pedig bekövetkezik, akkor a nagy pánikban nem fog eszünkbe jutni a szám. Nekem sem jutott hirtelen eszembe a tűzoltók telefonszáma. Ez jelentéktelen dolognak tűnik azoknak, akik még nem találták magukat hasonló helyzetben, de ha bekövetkezik a baj, sok időt megspórolhatunk, ha mindjárt tudjuk, melyik számot kell tárcsáznunk – figyelmeztetett Mirkov Margit.

A felajánlásokat Mirkov Margit 062/40-98-49-es telefonszámán lehet megtenni. Emellett Mirkov Margit 105-0000409004272-62-es (Aik Bank) és Dulić Gabriella 275-0020620650558-31-es (OTP Bank) számlaszámára is várják a pénzadományokat.