2024. április 18., csütörtök

Száz hulladéktárolót cserélnek le

A meghibásodott, eltört műanyag konténerek helyére fémtárolók kerülnek

Új konténereket szerzett be a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat, melyek a régi, törött szeméttárolók helyére kerülnek. Az új hulladéktárolók a régebbiektől eltérően fémből készültek, kapacitásuk 1,1 köbméteres és a háztartási hulladékot dobhatják bele a lakosok. Nikola Jovičić, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat tervezési és fejlesztési munkacsoportjának vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, a tárolók a város peremvidéki helyi közösségeibe és egyes vállaltokhoz kerülnek majd.

– Hétfőn hatvan fémtároló érkezett hozzánk, és a mai vagy a holnapi nap folyamán még negyven fog érkezni, így összesen száz konténert cserélünk majd le a városban. A csere a közvállalat programjának részeként valósul meg, melyre azért van szükség, mert a régi konténerek az állandó használat és a téli hideg időjárás miatt meghibásodnak, eltörnek, megrepedeznek. Előfordult néhány alkalommal, hogy lángra lobbant a hulladéktároló, a műanyagból készültek pedig ilyenkor teljesen elégtek. Az ilyen esetek főleg a fűtésidényben történtek, ezért nagyon fontos, hogy a lakosok csak a kihűlt hamut szórják bele a konténerekbe. Volt olyan eset is, amikor a tárolók ürítésekor a perzselő hamu lángra lobbantotta a szemétszállító-gépjárműben összegyűjtött szemetet – részletezte a munkacsoport vezetője.

Az új hulladéktárolók fedele műanyagból készült, Nikola Jovičić a helyes használatukról is szót ejtett.

– Minden új és régi konténernek csukható teteje van, ezért a szemét eldobásánál le kell azt csukni, hogy a szél ne fújja ki belőle a hulladékot. Előfordul, hogy az utcára és a tárolók mellé is kerül a hulladékból, mert vannak, akik áttúrják a szemetet, nyersanyag vagy más után kutatva, erre azonban a közvállalat nincs hatással. Annyit azonban megtehetünk, hogy megkérjük a polgárokat, hajtsák össze a nagyobb üres kartondobozokat, hogy azokból minél több elférhessen a tárolókba – mondta a munkacsoport vezetője.

A polgárok a darabos hulladékot a közvállalat tavasszal és ősszel szervezett lomtalanítási akciója során kihelyezett öt köbméteres tárolókba helyezhetik. Az új tárolók a háztartási hulladék gyűjtésére alkalmasak, hangsúlyozta Nikola Jovičić.