2024. április 24., szerda

Megkezdődött a lomtalanítás Óbecsén

Egyre hatékonyabb a szelektív hulladékgyűjtés a községben

Tegnap megkezdődött Óbecse község területén a tavaszi lomtalanítás, a kamionok Péterrévéről vitték először a nagy darabos hulladékot. A faluban legközelebb április 19-én viszik el a lomot, Bácsföldváron és Radičevićen ma és április 20-án, Óbecsén, az I. helyi közösségben április 14-én és 21-én, a II. helyi közösségben április 15-én és 22-én, a III. helyi közösségben április 16-án és 23-án, Pecesoron április 12-én és 26-án, Mileševón és Dreán április 20-án és 26-án 6 és 18 óra között, Óbecsén, a gazdasági létesítményeknél és a közterületeken pedig április 17-én és 24-én 6–12 óráig viszik el ezt a fajta hulladékokat.

Óbecsén hamarosan 100 újabb sárga, újrahasznosítható hulladék gyűjtésére szolgáló konténert helyeznek majd ki az utcákra. A Tisza Mente Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. összesen ezer ilyen konténert kap adományként az Eco Pack vállalattól, ezekből eddig kétszázat szállítottak le, és az óbecsei szolgáltató további 60 darabot vásárolt. Velimir Cvejanov, a vállalat környezetvédelmi munkatársa szerint a múlt évhez képest a lakosság most már sokkal pontosabban válogatja szét a háztartási szemetet: újrahasznosíthatóként kell kiválasztani az üvegpalackokat, a kartont, az italos dobozokat, a műanyagot, a háztartási vegyszeres flakonokat, a műanyag tejes és joghurtos, illetve a PET1 és PET2 jelölésű palackokat. A további szelektálást, illetve a szállítást nagyban megkönnyíti, ha a polgárok kiöblítik a tejes és joghurtos palackokat, valamint összepréselik a műanyag csomagolóanyagokat. Az újrahasznosítható hulladék másodlagos szétválogatása is gördülékenyebb lesz ezentúl a Botra szeméttelepen, ugyanis a vállalat felújított egy használtan vásárolt futószalagot, amivel a munkások sokkal gyorsabban tudnak majd szemetet szelektálni.

A tegnap kezdődött és április 26-áig tartó lomtalanítás során a háztartásban feleslegessé vált dolgokat a ház vagy az épület elé, a szokásos helyre kell kirakni.

Az építési és bontási hulladékot a szemetesek nem viszik el, ezeket a polgároknak kell elszállíttatniuk a Botra szeméttelepre, amiért fizetni is kell. A szeméttelep biztonságát nemrég óta éjjel-nappal kamerák őrzik.