2024. április 24., szerda

Méltányolni kell a gazdaság igényeit

A duális oktatásról tárgyaltak a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karán

Dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár a duális oktatás bevezetésének a lehetőségeiről tárgyalt tegnap a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karán. A dr. Dragica Radosav dékánnal folytatott beszélgetésen szó volt a 2021/22-es akadémiai évre való beiratkozásról is.

Az Újvidéki Egyetem keretében működő nagybecskereki Műszaki Tudományok Karának elsődleges feladata az, hogy a bánáti régió számára biztosítson megfelelő képesítésű szakembereket. Jelenleg csaknem kétezer hallgatója van.

– A Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Kara 47 éve működik. Éppen ebben a 47. évében egy új, modern tanulási ciklusra akkreditáljuk magunkat. Elsősorban a piac felé irányulva, a társaságok felé fordulva. Ezért is nagyon jelentős Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkárnak a látogatása. Annak ellenére, hogy jól dolgozunk, eredményeink is vannak, de még nagyobb figyelmet kell szentelnünk ennek a kérdésnek. Ez áll nemcsak a mi karunk homlokterében, hanem célja minden más egyetemnek és tanszéknek – nyilatkozta dr. Dragica Radosav dékán.

A tartományi felsőoktatási titkárság az elmúlt években szoros kapcsolatot tartott fenn a legnagyobb becskereki tanintézménnyel.

– Az együttműködésünk a mozgássérült egyetemistáknak segítő felvonó megépítésével kezdődött, ma pedig a tanítási módszer és a tudományos folyamat fejlesztéséről tárgyaltunk. Előtérbe helyezve a tudás szerepét a gazdaság fejlődésében. Számomra biztató, hogy a stúdiumok tervei összehangoltak, nemcsak a legmodernebb tudományos kutatásokkal, hanem elsősorban a gyakorlat követelményeivel – hangsúlyozta dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár.

A Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karán évente 320 új hallgató iratkozik be a lehetséges 380 helyre. A mesterszakos hallgatók számára a 170 hely pedig mindig megtelik, és a doktoranduszi tanulmányok iránt is megvan az érdeklődés.